Moldova și Rusia
Sputnik Moldova vă prezintă informații și analize despre dezvoltarea relațiilor bilaterale pe agenda autorităților din Rusia și Moldova

Occidentul îi rezervă Moldovei rolul unei viitoare Ucraine, afirmă Lavrov

© Sputnik / Sergey Guneev / Accesați arhiva multimediaSerghei Lavrov
Serghei Lavrov - Sputnik Moldova, 1920, 02.02.2023
Abonare
Lavrov: Occidentul vrea să facă din Moldova următoarea Ucraină, iar Sandu este gata pentru aproape orice.
CHIȘINĂU, 2 feb – Sputnik. Occidentul „chitește” acum Moldova pentru rolul „următoarei Ucraine”, președintele acesteia, Maia Sandu, este pregătită pentru aproape orice, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.
„Acum, pentru acest rol este chitită Moldova”, a spus Lavrov într-un interviu pentru postul de televiziune Russia 24 și RIA Novosti, răspunzând la întrebarea care dintre țările din jurul Rusiei poate urma calea Ucrainei.

„În primul rând, pentru că au putut să pună un președinte în fruntea țării prin metode destul de specifice, departe de a fi liber democratice, care, pur și simplu, este dornic, dornic să intre în NATO, are cetățenie română, este gata să se unească cu România și, în general, este pregătită pentru aproape orice”, a explicat el.

Șeful Diplomației Federației Ruse a criticat autoritățile de la Chișinău pentru că ar boicota lucrările în formatul 5+2 și pentru că ar încerca să rezolve problema transnistreană pe calea forței.
“Dat fiind faptul că paralele cu acest drive al pro-NATO pro-UE, Occidentul și Chișinăul refuză să reia lucrările în formatul 5+2, unde este Chișinăul, unde este Tiraspolul, Rusia, SUA, OSCE, ONU, vorbește despre multe. Acest format este considerat deja de Occident nepotrivit, pentru că el a fost necesar atunci când în Chișinău puterea era interesată de păstrarea integrității teritoriale și de atingerea unei înțelegeri cu Transnistria, dar când a venit o putere care este gata ca problema transnistreană să o rezolve pe cale forței și să insiste pe alungarea de acolo a trupelor noastre de menținere a păcii și a celor pare păzesc depozitele de muniție în Cobasna, atunci nu mai sunt necesare nici un fel de formate de negocieri. Este necesar doar să se susțină puterea”, a declarat Serghei Lavrov.
În încheierea răspunsului la întrebarea cine va fi următoarea țara care va urma calea Ucrainei, Serghei Lavrov a mai reiterat odată că Occidentul vrea să facă din Republica Moldova o anti-Rusie.
“Nu voi intra în detalii, dar acesta este una dintre țările pe care Occidentul vrea să o transforme în următoarea anti-Rusie. El a încercat și încearcă să facă acest lucru și în raport cu Georgia”, a spus Lavrov.
Fluxul de știri
0