Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Interviul ministrului rus de Externe Serghei Lavrov - principalele declarații

© Пресс-служба МИД РФ / Accesați arhiva multimediaMinistrul rus de Externe Serghei Lavrov
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov  - Sputnik Moldova, 1920, 02.02.2023
Abonare
Șeful diplomației ruse a vorbit în cadrul unui amplu interviu despre scopurile și evoluția operațiunii speciale în Ucraina, precum și despre presiunile exercitate de Occident asupra Rusiei.
CHIȘINĂU, 2 feb – Sputnik. Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov i-a acordat un amplu interviu jurnalistului și director general al grupului internațional de presă ”Rossia Segodnia”, Dmitri Kiseliov.

Despre sarcinile militarilor ruși în Ucraina și durata operațiunii speciale

În debutul interviului, Lavrov a subliniat că scopul Rusiei în operațiune militară specială, inclusiv a militarilor și diplomaților, este de a soluționa „cele mai importante sarcini privind asigurarea independenței noastre, asigurarea intereselor culturii noastre, a acelor oameni care doresc să fie parte a culturii ruse”.
El a menționat că sarcina principală a militarilor este să-și facă munca și să minimizeze pierderile.
Ministrul a adăugat că toți își doresc încheierea cât mai grabnică a conflictului cu Ucraina.
„Noi toți ne dorim ca acesta să se termine, dar aici nu este important factorul temporal, aici este important factorul esenței, factorul calității acelor rezultate pe care le asigurăm pentru poporul nostru, pentru acei oameni care doresc să rămână parte a culturii ruse și pe care junta de la Kiev i-a lipsit pe parcursul multor ani, cu încurajarea Occidentului, de tot ce este rusesc”.

Despre escaladarea conflictului în Ucraina

Escaladarea conflictului în Ucraina de către Occident este evidentă, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov.
„Faptul că Occidentul nu se poate liniști și, ca în basmele de tristă faimă, cu fiecare pas se afundă tot mai mult în mlaștină – acest lucru joacă un rol important în derularea operațiunii. Această escaladare, aveți perfectă dreptate, este ca un bulgăre de zăpadă", a declarat Lavrov în interviu, răspunzând la întrebarea dacă este evidentă escaladarea în contextul livrărilor de arme occidentale.
Ministrul a amintit că țările occidentale l-au forțat pe președintele ucrainean Vladimir Zelenski să renunțe la negocieri, în pofida faptului că la început a existat posibilitatea de a soluționa situația prin mijloace politice. De atunci, regimul de la Kiev a fost împins să continue acțiunile de luptă, sunt auzite în permanență promisiuni cu privire la victoria pe câmpul de luptă.

Despre rolul NATO în conflict și livrările de armamente occidentale

„Împotriva noastră luptă întreg NATO și orice discuții aici și descântece despre aceea că „noi nu luptăm, ci doar înarmam” – asta este ridicol”, a subliniat Lavrov.
El a menționat de asemenea că livrările occidentale de tehnică militară modernă către Kiev vor fi realizate, probabil, împreună cu echipajele de luptă străine.
„Toate tipurile de arme care au fost deja transmise parțial, și mai ales cele care au fost anunțate, potrivit experților, este imposibil ca ucrainenii să lucreze cu aceste sisteme, fiind instruiți sau făcând niște cursuri de două sau chiar trei luni. Există sisteme, potrivit specialiştilor, pentru care va fi imposibil să fie instruiți în termene previzibile, și dacă ele vor fi livrate, atunci, cel mai probabil, acest lucru se va face împreună cu echipajele de luptă. S-ar putea că vor fi trimiși temporar în concediu din armată şi înregistraţi ca mercenari”, a declarat ministrul.

Despre planurile Occidentului de a zdrobi Rusia

Occidentul tinde să-i provoace o astfel de înfrângere Rusiei, încât aceasta să nu-și poată reveni timp de decenii, a menționat ministrul rus de Externe în interviu.
Lavrov a amintit în context cuvintele șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a spus „că rezultatul războiului trebui să fie înfrângerea Rusiei”.
"Și o astfel de înfrângere, încât ea timp de decenii, de multe decenii, să nu-și poată restabili economia. Nu este acesta rasism, nu este nazism, nu este o încercare de a soluționa "chestiunea rusească"?" a subliniat el.

Pe cine vede Occidentul în rolul de ”viitoarea Ucraină”

Occidentul vrea să facă din Moldova ”următoarea Ucraină”, iar președintele acesteia, Maia Sandu, este gata pentru aproape orice, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, răspunzând la întrebarea care dintre țările din preajma Rusiei poate urma calea Ucrainei.
„Acum, pentru acest rol este ochită Moldova”, a spus Lavrov în interviul pentru postul de televiziune Russia 24 și RIA Novosti.
„În primul rând, pentru că au putut să pună un președinte în fruntea țării prin metode destul de specifice, departe de a fi liber democratice, care, pur și simplu se rupe, se rupe singură să intre în NATO, are cetățenie română, este gata să se unească cu România și, în general, este gata pentru aproape orice”, a explicat el.
Șeful Diplomației Federației Ruse a criticat autoritățile de la Chișinău pentru că ar boicota lucrările în formatul 5+2 și pentru că ar încerca să soluționeze prin forță chestiunea transnistreană.
În încheierea răspunsului la întrebarea cine va fi următoarea țara care va urma calea Ucrainei, Serghei Lavrov a reiterat că Occidentul vrea să facă din Republica Moldova o țară anti-Rusia.
“Nu voi intra în detalii, dar acesta este una dintre țările pe care Occidentul vrea să o transforme în următoarea anti-Rusie. El a încercat și încearcă să facă acest lucru și în raport cu Georgia”, a spus Lavrov.

Georgia – in factor iritant pentru Rusia

Ministrul rus de Externe a subliniat că Occidentul ar dori să transforme Georgia într-un factor iritant pentru Rusia
Guvernul Georgiei, ca răspuns la presiunea fără precedent din partea Occidentului, care cere impunerea de sancțiuni împotriva Rusiei, se ghidează de interesele naționale, Occidentul ar vrea să transforme Georgia într-un „factor iritant” pentru Federația Rusă, a declarat el.
„Acum în Georgia, odată cu președintele... există guvernul... care, drept răspuns la presiunile fără precedent de a se alătura sancțiunilor, de a deschide un al doilea front, acolo chiar a pornit deja și o asemenea terminologie, ei (prim-ministrul și guvernul Georgiei – red.) spun: „Știți, moi ne conducem de interesele noastre naționale. Avem comerț cu Rusia, avem turism și primim resurse energetice”, a spus Lavrov.
El a adăugat că aceasta „corespunde intereselor statului georgian și poporului georgian”.

Despre încrederea SUA în propria ”exclusivitate”

Rusia se opune siguranței americanilor în propria exclusivitate și infailibilitate, în credința lor în propria superioritate, așa cum susțin autoritățile americane, a declarat șeful MAE al Rusiei
„Iată această exclusivitate, această siguranță absolută în propria infailibilitate, în propria superioritate, sunt convins, acesta și este motivul principal pentru care acum ne confruntăm cu acele țări care, prin intermediul regimului de la Kiev, duc împotriva noastră un război hibrid, și deja nu atât hibrid”, a afirmat Lavrov.
Ministrul a subliniat că în SUA există astăzi o scindare în societate și puterea aflată la guvernare încearcă să suprime acest lucru, folosind „instrumente autoritare”.
Despre acuzații de jignire a memoriei victimelor Holocaustului
Serghei Lavrov a declarat că nu a insultat victimele Holocaustului, iar declarațiile Occidentului la acest subiect sunt de domeniul „hoțul strigă ”hoțul”.
"După cum a spus (fostul președinte polonez Lech) Walesa, trebuie să ne lămurim definitiv cu Rusia. Ce este aceasta, dacă nu o cerere de „soluționare definitivă a chestiunii rusești"? Când i-am citat pe ideologii Germaniei hitleriste care se ocupau de ”soluționarea definitivă a chestiunii evreiești” și am spus că și acum împotriva noastră este adunată toată Europa în frunte cu SUA și declară prin diferite lozinci, dar sensul este același - definitiv, în timpul actualei generații, „să fie soluționată chestiunea rusească”. Da, nu în camerele de gazare, dar să se facă astfel ca Rusia să-și înceteze existența ca mare putere ", să fie împinsă în curtea din spate, să-i fie distrusă economia. Când politicienii fără scrupule au început să declare că prin astfel de comparații Lavrov a insultat memoria victimelor Holocaustul, aceasta înseamnă un singur lucru, că ”hoțul strigă ”hoțul”. Și că nu au nici un fel de argumente", a spus Lavrov în interviu.
El a subliniat că „nu a jignit victimele Holocaustului”.
"Întotdeauna cinstim aceste victime și organizăm evenimente speciale. Și îi invităm la ele pe toți cei care într-un fel sau altul au fost implicați în acele evenimente istorice", a amintit ministrul.
Fluxul de știri
0