Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Cerealele din Ucraina, prilej de tensiuni în UE

© AFP 2024 / SAFIN HAMEDSiloz de grâu
Siloz de grâu - Sputnik Moldova, 1920, 31.01.2023
Abonare
Miniștrii Agriculturii din 6 state din UE, între care și România, atrag atenția că măsurile de solidaritate pentru Ucraina au efecte dezastruoase pentru propriile agriculturi.
BUCUREȘTI, 31 ian -Sputnik. Într-o scrisoare trimisă Comisiei Europene, semnată de miniștrii Agriculturii din în Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, România și Slovacia, se afirmă că măsurile de solidaritate pentru Ucraina au creat efecte foarte dezavantajoase pentru propriile lor piețe
Potrivit țărilor din estul UE, grânele ieftine din Ucraina cauzează tot mai multe probleme pentru agricultori. Facilitarea comerțului cu Ucraina în timpul războiului de agresiune rusesc a făcut ca semnificativ mai multe furaje și alimente din Ucraina să ajungă în special în Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, România și Slovacia, după cum reiese din documentul preluat de presa germană.
”În prezent, există tot mai multe indicii că această creștere, dacă nu este controlată, ar putea crea dificultăți serioase pentru producătorii UE din sectorul agricol”, se arată în document.
Conform documentului, anul trecut importurile de porumb din Ucraina în țările vecine din UE au crescut de la câteva mii de tone la câteva milioane de tone, comparativ cu anii precedenți.
În documentul lor, cele șase state UE subliniază că sunt pregătite să continue să sprijine Ucraina în sectorul agricol, dacă acest lucru nu are un impact negativ asupra propriilor piețe. În plus, ele consideră că fermierii locali care sunt afectați ar trebui să fie despăgubiți.
Fluxul de știri
0