Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Unde se află România și Republica Moldova în topul creșterii salariilor

© Sputnik / Mihai CarausLei moldovenești
Lei moldovenești - Sputnik Moldova, 1920, 30.01.2023
Abonare
La început de an, salariul minim pe economie a fost majorat aproape în toate țările în care acest indicator este stabilit de guvern. Țările în care s-a înregistrat cea mai mare cretere sunt Argentina – 104,5% și Turcia – 100%.
BUCUREȘTI, 29 ian – Sputnik. Începutul de an a venit cu majorări ale salariului minim pentru aproape toate țările în care acest indicator este stabilit de guvern.
Astfel, Argentina și Turcia se află pe poziții fruntașe, cu 104,5%, respectiv, 100%.
În cele două țări, atât inflația, dar și devalorizarea monedei au fost foarte mari în ultimii ani.
Țările care se remarcă, de asemenea, printr-o creștere ridicată a salariului minim sunt Moldova (32,5% de la an la an), Letonia (27,1%) și Malaezia (25,8%), scrie profit.ro.

În clasamentul privind creșterile salariale, România se află pe locul 7: în prezent, salariul minim net este de 1.898 lei, ceea ce reprezintă o creștere de 24,5% față de luna ianuarie a anului trecut (1.524 lei). Creșteri salariale mai mici putem observa și la țări precum Ungaria (16%) sau Serbia (14.3%), conform Picodi, companie și de analiză a piețelor, cu sediul în Polonia.
Menționăm că Guvernul de la București a luat decizia ca salariul minim brut garantat în plată să crească, începând cu 1 ianuarie 2023, la 3000 de lei, din care 200 de lei vor fi scutiți de impozit și contribuții de asigurări.
Sistemele de impozitare din aceste țări pot fi foarte diferite, iar diferența dintre venitul brut și cel net poate varia de la 0% la până la 37% (în România – 36,7%).
Fluxul de știri
0