Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Mitropolia Moldovei ia atitudine în chestiunea cuplurilor homosexuale

© Photo : mitropolia.md / Clopotnița din Chișinău
Clopotnița din Chișinău - Sputnik Moldova, 1920, 30.01.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Biserica Ortodoxă din Moldova și-a făcut publică opinia referitor la decizia CEDO din 17 ianuarie 2023 privind legiferarea cuplurilor LGBT.
CHIȘINĂU, 30 ian – Sputnik. Mitropolia Moldovei se declară îngrijorată de hotărârea CEDO cu privire la cuplurile LGBT și de consecințele acestora “pentru poporul nostru creștin-ortodox”.
“Este vorba de încercarea de a ni se impune o hotărâre strigătoare la cer pentru conștiința noastră ortodoxă și anume cea a CEDO, din 17 ianuarie a.c., prin care se cere statelor membre ale Consiliului Europei și celor semnatare ale Convenției Europene să recunoască și să protejeze prin lege cuplurile LGBT. Pentru Republica Moldova aceasta înseamnă, în mod obligatoriu, recunoașterea prin lege a cuplurilor de același sex”, afirmă Mitropolia Moldovei într-un mesaj semnat de mitropolitul Vladimir.
“Precum era de așteptat, reprezentanții infimei minorități homosexuale din Țara noastră au profitat de această ocazie pentru a vehicula cu amenințări de a merge în justiție, în cazul în care autoritățile naționale nu le vor înregistra cu acte în regulă cuplurile. Adresarea noastră nu este către membrii acestei minorități, a căror intimitate o respectăm, exprimându-ne dezinteresul față de viețile lor private, dar către autoritățile Țării noastre: nu uitați că votul pentru conducerea Țării v-a fost oferit de către o majoritate și nu o minoritate, iar această majoritate a cetățenilor, chiar dacă nu e școlită pe la universități apusene, mai știe, Slavă Domnului, să aleagă ”neghina din grâu”, se arată în mesajul Mitropoliei.
Biserica Ortodoxă din Moldova îndeamnă credincioșii să ia atitudine în această chestiune.
“Hotărârea CEDO stipulează că ”Statele semnatare ale Convenției Europene au obligația pozitivă să asigure, fără discriminare, recunoașterea legală a cuplurilor LGBT, indiferent de opinia unui segment din societate”. Ținem să vă amintim că cetățenii creștin-ortodocși nu reprezintă un segment din societate, ci o covârșitoare majoritate. Astfel, cea mai timidă tentativă de a înregistra legal un cuplu gay în Țara noastră, va fi urmată de o reacție pe măsură, deoarece astfel de decizii contravin conștiinței eminamente ortodoxe și istorice a poporului. Biserica Ortodoxă din Moldova îndeamnă credincioșii să ia atitudine, evident, strict în limitele permise de legislația în vigoare a Republicii Moldova, pentru ca o asemenea legalizare și promovare a păcatului să nu aibă loc”, înseamnă Mitropolia Moldovei.
Și face apel și către deputați.
“Credem că acum e momentul ca fiecare dintre noi, inclusiv legiuitorii țării, să-și pună întrebarea și să-și răspundă sincer: De partea cui sunt? Cea a unui popor care de secole a luptat și și-a câștigat dreptul la existență prin semnul Sfintei Cruci sau de partea celor care vor să ne aducă în Europa prin legiferarea unor păcate strigătoare la cer?”
Și către toți reprezentanții puterii.
“Stimați reprezentanți ai puterii, nu sunteți veșnici pe tronul cârmuirii și de domniile voastre depinde cum veți rămâne înscriși în istorie: ca niște oameni cu demnitate, care respectă istoria, tradiția, cultura și credința poporului care v-a oferit încrederea sau ca niște trădători care promovează ”valori” străine acestui neam, de dragul unor trecătoare beneficii și recunoștințe”.
Mitropolia Moldovei nu se pronunță împotriva integrării europene, dar își dorește integrarea într-o “Europă în care Evanghelia lui Hristos este repusă în capul mesei, iar oamenii își cunosc obârșia de chip și asemănare a lui Dumnezeu”.
​“Pentru a nu lăsa loc de interpretări, reiterăm că Biserica Ortodoxă din Moldova nu s-a opus și nici nu se opune aspirațiilor europene ale Țării noastre, însă își dorește ca această integrare să aibă loc cu respectarea adevăratelor valori creștine și istorice ale Europei, o Europă în care Evanghelia lui Hristos este repusă în capul mesei, iar oamenii își cunosc obârșia de chip și asemănare a lui Dumnezeu”.
​„Fie ca Adevărul să biruiască în cugetul fiecăruia dintre noi. Ne rugăm Domnului să ne dăruiască tuturor înțelepciune și împăcare”, conchide Mitropolia Moldovei în mesajul său adresat autorităților și societății.
Fluxul de știri
0