Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

”Schengenul” României e discutat informal la JAI

Schengen - Sputnik Moldova, 1920, 26.01.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
La Stockholm, în Suedia, țară care deține președinția rotativă a UE are loc o reuniune informală a Consiliului pentru Justiție și Afaceri Interne, deja celebrul ”JAI”.
BUCUREȘTI, 26 ian -Sputnik. Aceasta este prima şedinţă a miniştrilor de justiţie şi interne din Uniunea Europeană, după reuniunea din 8-9 decembrie 2022, în cadrul căreia România şi Bulgaria au primit un vot negativ în privinţa aderării la zona de liberă circulaţie Schengen.
Prima zi a discuţiilor va fi dedicată afacerilor interne, în timp ce a doua zi se va concentra pe subiectele legate de justiţie.
Pe ordinea de zi a şedinţei figurează, conform site-ului preşedinţiei suedeze, teme precum migraţia şi azilul, lupta împotriva crimei organizate în era digitală (26 ianuarie), cooperarea judiciară şi lupta împotriva crimei organizate, dar și urmărirea penală a presupuselor crime internaţionale în Ucraina (27 ianuarie).

Ministrul român al Afacerilor Interne, Lucian Bode, a precizat la 18 ianuarie 2023, pe pagina sa de o rețea de socializare faptul că aderarea la spaţiul Schengen rămâne un obiectiv extrem de important pentru România şi că subiectul va fi luat în discuţie şi cu ocazia Consiliului JAI din 26-27 ianuarie, dar doar în marja reuniunii. "Discuţiile pe acest subiect vor fi continuate, împreună cu preşedinţia suedeză, în marja Consiliului JAI de la Stockholm pentru identificarea unei soluţii cât mai curând posibil", se arată în postarea ministrului de acum o săptămână.
Fluxul de știri
0