Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

NATO vrea mai mulți bani de la cetățenii contribuabili

© AFP 2024 / STEPHANIE LECOCQJens Stoltenberg
Jens Stoltenberg - Sputnik Moldova, 1920, 26.01.2023
Abonare
NATO cere mai mulți bani statelor membre. Pragul de 2% din PIB pentru cheltuieli militare trebuie să fie depășit, consideră oficialii din vârful alianței.
BUCUREȘTI, 26 ian -Sputnik. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, se așteaptă ca statele membre ale NATO să ridice ștacheta cheltuielilor de înarmare, la peste 2 procente din PIB.
"Presupun că va exista o nouă țintă în ceea ce privește cheltuielile pentru apărare atunci când ne vom întâlni în luna iulie a acestui an pentru summitul NATO de la Vilnius", a declarat Stoltenberg pentru publicația Die Welt.
"Ținta de două procente a fost inițial valabilă timp de un deceniu, adică până în 2024. Deci trebuie să-l actualizăm acum. Dar mă aștept să fie un obiectiv mai ambițios decât înainte, pentru că toată lumea poate vedea că trebuie să investim mai mult", a adăugat Jens Stoltenberg.
Stoltenberg susţine de asemenea că unele state membre NATO vor stabilirea unei cote minime a cheltuielilor pentru apărare, potrivit agenţiei DPA, citată de publicaţia Frankfurter Allgemeine Zeitung. Pe de altă parte, state NATO sunt reticente în a spori, mai ales în contextul crizei economice, cheltuielile pentru înarmare.
Fluxul de știri
0