Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Criza imobiliară loveşte Europa

© Sputnik / Григорий Сысоев / Accesați arhiva multimediaBruxelles
Bruxelles - Sputnik Moldova, 1920, 26.01.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
A început o criză majoră în imobliliare în toată Europaâ după ce vânzările s-au prăbușit, iar datoriile investitorilor sunt uriașe
Bruxelles, 26 ian – Sputnik, Daniela Porovăț. Piața imobiliară este amenințată de o criză similară celei din 2008 după ce investitorii au luat împrumuturi uriașe pe care acum nu le pot returna. Vânzările au scăzut dramatic, din cauza prețurilor mari și a majorării dobânzilor la credite.
Piața imobiliară se îndreaptă încet, dar sigur, spre o criză de proporții. Potrivit unui studiu realizat de Bayese Business School, investitorii imobiliari din Europa au luat, în ultimii ani, credite în valoare de 1,9 trilioane de dolari și au garantat cu proprietățile ce au fost construite între timp. Aproximativ 20% din această sumă, adică aproape 390 de miliarde euro, trebuie plătiți în acest an. Din cauza creșterii prețurilor și a scăderii vânzărilor există posibilitatea ca mulți investitori să intre în incapacitate de plată.
Băncile europene vor fi forţate de regulile stabilite în 2008 să fie mult mai agresive în ceea ce priveşte creditelor neperformante. Asta ar însemna declanșarea procedurilor de executare silită și reticență la acordarea de noi împrumuturi.
„Băncile nu vor mai acorda atât de uşor credite. Apetitul lor este scăzut şi va rămâne scăzut până când piaţa va ajunge la finalul declinului. Noile reglementări adoptate după episodul din 2008 obligă băncile să se ocupe de problema creditelor neperformante, iar o modalitate de a rezolva problema este de a o transforma în problema altcuiva”, a declarat Vincent Nobel, şeful departamentului de împrumuturi bazate pe active al Federated Hermes Inc.
O altă problemă care a destabilizat mult piața imobiliară este majorarea dobânzilor la credite în toată Europa. În ultimele luni vânzările de pe piața imobiliară au scăzut dramatică.
Suedia se confruntă cu o criză pe piața imobiliară, deși investitorii au scăzut prețurile locuințelor cu 20% pentru a atrage clienți. Companiile imobiliare cotate la bursa locală au pierdut 30% din valoare în ultimul an. În Germania, cea mai puternică economie a UE, volumul tranzacțiilor pentru întreg anul 2022 a scăzut cu 74% față de 2021. Situația este similară și în Marea Britanie.
În Ungaria de exemplu vânzările de pe piața imobiliară cu scăzut cu 43% în luna decembrie. Reprezentanții companiilor de profil estimează că, în 2023, vor vinde cu 120.000 de locuințe mai puțin decât anul trecut. Și în Polonia, vânzările au scăzut dramatic, iar mai multe investiții imobiliare anunțate au fost amânate. Cu toate acestea prețurile de piață continuă să crească.

În România, piața imobiliară este extrem de instabilă, iar prețurile se schimbă de la o lună la alta. În ultimul an, în unele orașe locuințele s-au scumpit mult, în altele s-au ieftinit. Per total, în ultimii 12 ani prețul locuințelor a crescut cu 23%, după cum arată o statistică Eurostat.

Potrivit sursei citate, în aceeași perioasă, prețurile caselor s-au dublat în țări precum: Estonia, Lituania, Ungaria, Letonia, Cehia, Luxemburg și Austria.
Singurele țări care nu se confruntă momentan cu o criză pe piața imobiliară sunt Spania și Italia.
Fluxul de știri
0