Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Nosatîi: Statutul de neutralitate și discuțiile de demilitarizare „nu mai sunt actuale”

© Sputnik / OsmatescoNosatîi
Nosatîi - Sputnik Moldova, 1920, 24.01.2023
Abonare
Ministrul Apărării al Moldovei a declarat „irelevanța” neutralității republicii.
CHIȘINĂU, 24 ian – Sputnik. Statutul de neutralitate și discuțiile despre demilitarizarea Republicii Moldova „nu mai sunt actuale” în contextul conflictului din Ucraina. Declarația a fost făcută de Ministerul Apărării, Anatolie Nosatîi, într-un interviu acordat unei instituții de mass-media din țară.
Potrivit oficialului, capacitățile de apărare ale R. Moldova, inclusiv aeriană, au fost identificate ca fiind „critice” cu mult timp înainte de invazia rusească în Ucraina și de atunci au început aceste discuții cu partenerii externi.
„Noi am spus că suntem o țară neutră, înseamnă că nu suntem parte a unor blocuri, a unor alianțe. Nimeni nu ne este dator. Înseamnă că noi singuri trebuie să ne dezvoltăm sistemul național de apărare. Ceea ce spune cineva - că trebuie să cerem și ni se va da - nu este așa”, a declarat ministrul Apărării.
În discuție cu jurnaliştii, ministrul a vorbit și despre trupele de menţinere a păcii din regiunea transnistreană.
„Staționarea nelegală a forțelor ruse pe teritoriul nostru național clar demonstrează că toate narativele acestea de neutralitate au fost impuse și stabilite pentru rezolvarea problemelor care erau la timpul cela. Ulterior, conducerea statului de nenumărate ori s-a expus privind retragerea acestor forțe, dar, cu regret, le avem aici și asta ne arată că neutralitatea este doar declarativă”, a mai spus Nosatîi.
Militari pe o stradă din Chișinău - Sputnik Moldova, 1920, 23.01.2023
Societate
Coloane de vehicule militare se vor deplasa pe traseele din țară
Fluxul de știri
0