Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Finlanda ia în considerare aderarea la NATO fără Suedia

© AFP 2024 / JOHANNA GERONimagine simbol
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 24.01.2023
Abonare
Ministrul finlandez de Externe Pekka Haavisto a declarat, marți, că Finlanda trebuie să ia în considerare aderarea la NATO fără Suedia, în timp ce Turcia refuză să dea undă verde candidaturii suedeze.
CHIȘINĂU, 24 ian – Sputnik. Finlanda trebuie să ia în considerare opțiunea de a adera la NATO fără Suedia, a declarat pentru prima dată ministrul său de Externe, după ce președintele turc Recep Tayyip Erdogan a exclus unda verde din partea Ankarei pentru candidatura Suediei.
O adeziune comună a celor două țări nordice rămâne „prima opțiune”, dar „trebuie, evident, să evaluăm situația, dacă s-a întâmplat ceva care, pe termen lung, nu permite Suediei să avanseze”, a declarat șeful diplomației de la Helsinki, Pekka Haavisto, la televiziunea publică Yle, precizând însă că este „prea devreme pentru a lua o poziție”.
Arderea unui exemplar al Coranului de către un extremist de dreapta în timpul unei demonstrații autorizate de poliție care a avut loc sâmbătă, în apropierea ambasadei Turciei din Stockholm, a stârnit proteste puternice din partea Turciei și a lumii musulmane.
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat luni că Suedia nu mai poate conta pe „sprijinul” Ankarei după acest incident, care se adaugă unui altul provocat de o înregistrare video a unor militanți pro-kurzi la mijlocul lunii ianuarie.
Protestele reprezintă o „piedică” pentru cererile de aderare la NATO, iar „manifestanții se joacă cu securitatea Finlandei și a Suediei”, a deplâns marți Pekka Haavisto.
„Concluzia mea este că va exista o întârziere (pentru unda verde din partea Turciei), care va dura cu siguranță până la alegerile din Turcia de la jumătatea lunii mai”, a recunoscut el.
Spre deosebire de cazul Suediei, Turcia s-a exprimat în ultimele luni că nu are obiecții majore față de intrarea Finlandei în NATO.
Ludovic Orban - Sputnik Moldova, 1920, 24.01.2023
Internațional
Ludovic Orban: România ajută Ucraina mai mult decât recunoaște
Fluxul de știri
0