Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

PSRM contestă la Curtea Constituțională modalitatea de indexare a pensiilor

© Sputnik / Mihai CarausPSRM
PSRM - Sputnik Moldova, 1920, 23.01.2023
Abonare
Deputații Partidului Socialiștilor au depus o sesizare la Curtea Constituțională prin care contestă modalitatea de indexare a pensiilor pentru anul 2023.
CHIȘINĂU, 23 ian – Sputnik. Socialiștii au depus o sesizare la Curtea Constituțională privind verificării legalității deciziei Guvernului de a indexa pensiile cu peste 14 la sută începând cu 1 aprilie și nu cu peste 30 la sută, rata inflației de la sfârșitul anului trecut. Acest lucru a fost anunțat de către deputatul PSRM, Vladimir Odnostalco și membrul Comitetului Executiv al PSRM, Maxim Lebedinschi. Mărimea indexării nedrepte, potrivit acestuia, este inclusă în bugetul asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023.
Stabilirea unei indexări mai mici în comparație cu inflația contrazice legea privind sistemul public de pensii, potrivit căreia, „coeficientul de indexare reprezintă rata inflației la sfârșitul anului precedent.”
„Acest lucru se întâmplă pentru prima dată de la intrarea în vigoare a legii – când statul nu indexează pensiile la nivelul complet al inflației. Niciun guvern nu și-a permis vreodată să facă acest lucru”, a spus deputatul.
Amintim că în luna aprilie a anului 2023, pensiile nu vor fi indexate conform ratei inflației de la sfârșitul anului 2022, așa cum prevede legea, ci doar cu cel puțin 14%. Declarația a fost făcută de fostul ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari.
pensionari - Sputnik Moldova, 1920, 01.04.2022
Societate
Vor primi pensii mai mari! De astăzi, indexarea pensiilor se face după o nouă formulă
Fluxul de știri
0