Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Ungaria cere ca Ucraina să pună capăt atacurilor asupra maghiarilor

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Accesați arhiva multimediaVladimir Zelenski
Vladimir Zelenski - Sputnik Moldova, 1920, 22.01.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Tamás Menczer, secretar de stat responsabil de relaţiile bilaterale în cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior din Ungaria spune că Budapesta aşteaptă ca liderii Ucrainei să facă tot posibilul pentru a pune capăt atacurilor împotriva maghiarilor
BUCUREŞTI, 22 ian – Sputnik Marius Holdean. Reacţia secretarului ungar de stat vine după ce zilele trecute, în raionul Mukachevo din Ucraina au fost îndepărtare nişte steaguri şi inscripţii maghiare, iar contractul de muncă al lui István Schink, director al şcolii de limbă maghiară din Mukachevo, a fost reziliat cu efect imediat.
Tamás Menczer a explicat că, înainte de război, “privarea de drepturi a comunităţii naţionale maghiare din Ucraina Subcarpatică era, deja, continuă”, lucru care s-a oglindit în modul în care oportunităţile de utilizare a limbii materne, respectiv a educaţiei în limba maternă au fost reduse.
Ceea ce se întâmplă acum nu poate rămâne fără reacţie, a subliniat Tamás Menczer. Acţiunile anti-maghiare sunt inacceptabile, însă toate acestea s-au întâmplat în raionul Mukachevo, şi nu în toată Ucraina Subcarpatică, a spus politicianul maghiar.
“Sperăm foarte tare că nu vom întâlni asemenea acţiuni anti-maghiare şi în altă parte”, a adăugat Menczer.
Secretarul ungar de stat a remarcat că în ciuda confictului, Ucraina Subcarpatică este un loc relativ liniştit, şi ar fi minunat dacă toată lumea ar depune eforturi pentru ca acest lucru să nu se schimbe.
Tamás Menczer a spus, de asemenea, că dacă Ucraina îşi doreşte să fie membră a Uniunii Europene şi vorbeşte despre valorile europene, aceste lucruri nu sunt compatibile cu înlăturarea drepturilor existente ale comunităţii naţionale maghiare sau a oricărei alte comunităţi naţionale. Retragerea unor drepturi deja dobândite este împotriva tuturor regulilor şi acordurilor internaţionale, a punctat oficialul ungar.
Fluxul de știri
0