Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Unde se duc banii trimiși Ucrainei: corupție gravă la Kiev

© AP Photo / Alexander ZemlianichenkoKiev
Kiev - Sputnik Moldova, 1920, 22.01.2023
Abonare
Acuzații grave de corupție la Ministerul Apărării din Ucraina, care a cumpărat alimente pentru militari la prețuri supraevaluate și de aproape 3 ori, ceea ce arată că banii pe care Ucraina îi primește din lumea întreagă sunt furați cu nerușinare de oficialii ucraineni
BUCUREŞTI, 22 ian – Sputnik, Marius Holdean. În mai multe publicații din Ucraina au apărut documente și un grafic care demonstrează faptul că prețurile alimentelor care ajung la militari din zonele Poltava, Sumi, Kiev, Jytomyr, Cernihiv și Cherkasy sunt supraevaluate, jurnaliștii arătând că pentru militarii din prima linie aceste alimente pot fi chiar și mai scumpe.
O publicație din Ucraina a comparat prețurile din contract cu prețurile din rețeaua „Silpo” din zona rezidențială a Kievului și, spre exemplu, Ministerul Apărării cumpără ouă cu 17 grivne pe bucată, în condițiile în care un ou în magazinele respective costă aproximativ 7 grivne.
Cartofii, un element de bază în meniul soldaților, sunt, de asemenea, supraevaluați de peste două ori – 22 grivne pe kilogram (comparativ cu 8-9 grivne în „Silpo”). O pulpă de pui pentru militari este evaluată la 120 de grivne pe kilogram, prețul de magazin fiind de 80 de grivne.
Jurnaliștii mai explică faptul că prețul ridicat nu poate fi justificat prin faptul că societatea contractată oferă și servicii de catering, pentru că pentru acest lucru primește separat 0,2% din valoarea totală a contractului.
Parlamentul de la Kiev a decis să convoace conducerea Ministerului Apărării în urma acestor acuzații de corupție. Comisia parlamentară ucraineană pentru securitate națională, apărare și informații convoacă înalți oficiali ai Ministerului Apărării pentru a răspunde acuzațiilor jurnaliștilor potrivit cărora ministerul cumpără alimente pentru armată la prețuri umflate.
„În ceea ce privește achizițiile efectuate de Ministerul Apărării, astfel de prețuri umflate nu sunt doar pentru alimente”, a declarat deputatul Mariana Bezuhla, vicepreședinte al Comisiei de securitate națională a Parlamentului. Potrivit lui Bezuhla, care reprezintă fracțiunea guvernamentală Slujitorul Poporului (din care provine președintele Zelenski), Serviciul de Audit de Stat al Ucrainei și forțele de ordine analizează cheltuielile Ministerului Apărării.
Mykhailo Podolyak, un consilier al șefului cabinetului președintelui, a confirmat că auditul este în curs de desfășurare. „Dacă acuzațiile se confirmă, ar trebui să-i găsim pe cei care au semnat acest contract de 13 miliarde de Hr, să facem o anchetă și apoi să îi tragem la răspundere pe acești oameni”, a declarat Podolyak într-o declarație televizată.
Fluxul de știri
0