Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Renato Usatîi revine în politică și pune ultimatum Maiei Sandu

© Sputnik / Miroslav RotariRenato Usatîi
Renato Usatîi - Sputnik Moldova, 1920, 19.01.2023
Abonare
Renato Usatîi a organizat astăzi o conferință de presă unde și-a anunțat revenirea în politică.
CHIȘINĂU, 19 ian – Sputnik. Liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, și-a anunțat revenirea în politica din Republica Moldova, după retragerea sa în vara anului 2021. În perioada în care a lipsit din spațiul politic, Usatîi a a anunțat că nu a stat locului, dar și-a reorientat afacerile spre Uniunea Europeană.
„Anunț un restart a „Partidului Nostru”. Eu voi merge personal în fiecare localitate și voi face unele schimbări în structurile existente în partid și a crea noi. Am elaborat un caiet cu propuneri destul de reale, care pot fi implementate într-un timp destul de scurt.”, a declarat Usatîi.
Fostul primar de Bălți susține că în această perioadă a oferit suficient timp puterii și opoziției pentru a demonstra ce pot, dar lucrurile ar fi „degenerat foarte mult”.
„Cred că le-am dat mai mult decât suficient timp ca să își demonstreze capacitățile. Atât Guvernului cât și opoziției. Plecarea mea din funcția de primar era strict legată de respectul față de alegerea bălțenilor față de guvernarea aleasă”, a adăugat politicianul.
În timpul conferinței, Renato Usatîi i-a solicitat președintei Maia Sandu să organizeze o masă rotundă cu opoziția „pentru a face ceva pentru țară”.
„Îi solicit Maiei Sandu să invite la masa de negocieri reprezentanții formațiunilor sănătoase… Sunt politicieni de treabă și la socialiști, la Platforma „DA”, la „Partidul Nostru”… Trebuie să învestim de urgență un guvern pentru salvarea Republicii Moldova. În actualul Guvern au fost doi miniștri buni, iar unul dintre ei a plecat. A mai rămas Nicu Popescu, pentru că Marcel Spatari a demisionat. Eu nu m-aș fi întors, dacă lucrurile mergeau bine. Dacă nu vom învesti acest guvern, atunci vom fi nevoiți să mergem la alegeri parlamentare anticipate. Acestea vor avea loc înaintea localelor din 2023”, a prognozat Usatîi.
La final, politicianul a refuzat să spună dacă va candida pentru funcția de primar general al capitalei sau va opta din nou pentru Primăria Bălți.
„Mai întâi voi discuta cu oamenii, după care voi anunța decizia. Cert este că anterior am făcut o mare greșeală. Nu poți fi primar și în același timp lider de partid. Asta a fost greșeala mea”, a adăugat Usatîi.
Первое заседание по делу Игоря Додона под названием Energocom - Sputnik Moldova, 1920, 19.01.2023
Politică
ULTIMA ORĂ! Igor Dodon poate părăsi țara
Amintim că Renato Usatîi s-a retras din politica moldovenească după alegerile parlamentare din vara anului 2021. Atunci, Usatîi a anunțat că renunță la mandatul de primar al orașului Bălți, după ce blocul său electoral, care i-a purtat numele, nu a reușit să prindă un loc în Parlament, obținând puțin peste 4 la sută din sufragii. În discursul său, Usatîi a menționat că lui „nu-i place să facă politică, astfel că-și va găsi o nouă ocupație”. Renato Usatîi a semnat cererea de demisie din funcția de primar al municipiului Bălți pe 2 septembrie 2021.
despre revenirea sa din nou pe arena politicii moldovenești, Renato Usatîi a anunța pe 9 septembrie 2022, într-un live pe rețelele de socializare. Atunci, Usatîi a spus că planifică să întreprindă vizite de lucru în mai multe localități din țară.
Fluxul de știri
0