Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Două noi centrale hidroelectrice pe Dunăre

CC BY-SA 3.0 / Denis Barthel / Hidrocentrala Porțile de Fier IHidrocentrala Porțile de Fier I
Hidrocentrala Porțile de Fier I - Sputnik Moldova, 1920, 19.01.2023
Abonare
Bulgaria anunță, într-un document oficial cu privire la strategia sa în ceea ce privește producția de energie electrică, construirea a două noi centrale hidroelectrice pe Dunăre, împreună cu România.
BUCUREȘTI, 19 ian -Sputnik. Prima centrală va fi construită la Nicopole- Turnu- Măgurele, având deja făcute studiile de fezabilitate dar și o evaluare. Se estimează că această centrală va avea o capacitate de 840 MWh. Dacă lucrurile vor decurge normal, se așteaptă ca în februarie- martie să se semneze ultimele documente și să înceapă construcția propriu-zisă a hidrocentralei.
Conform estimărilor specialiștilor, construcția hidrocentralei va dura cel puțin 5-6 ani de zile.
A doua centrală este prevăzută să fie la Silistra, în apropiere de orașul românesc Călărași. Această centrală va fi însoțită și ea de construirea unui pod trans-dunărean, care să facă direct legătura între România și partea bulgărească a Dobrogei, favorizând inclusiv fluxul turistic spre litoralul bulgăresc sau turcesc.
În cazul centralei de la Silistra, proiectul de construcție nu este într-o fază atât de avansată, fiind încă la nivelul studiilor de prefezabilitate.
Noua strategie energetică a Bulgariei prevede, de asemenea, și continuare megaproiectului din satul Gorna Arda, în apropiere de granița cu Grecia – trei baraje cu câte o hidrocentrală, fiecare având o capacitate de 170 MW.
Strategia prevede, de asemenea, 4 noi reactoare nucleare – două la centrala din Belene și două la Centrala Nucleară Kozlodui, potrivit presei bulgare.
Legat de centralele pe cărbune, acestea sunt programate să fie închise treptat – în 2030, 2035 și, respectiv, 2038. La fel se va întâmpla și cu minele. Terenurile de la mina „Marița-est” vor fi oferite spre reabilitare investitorilor, dar încă nu sunt solicitanți. Potrivit ministrului, s-ar realiza o restabilire dacă acolo s-ar construi capacități mari de fotovoltaice.
În domeniul gazelor naturale, strategia prevede o creștere a capacității interconectorului de gaze Bulgaria-Grecia de la 3 la 5 miliarde de metri cubi.
În transportul energiei electrice va fi mărită capacitatea liniilor de transport cu Turcia, precum și un coridor pentru transportul energiei electrice prin România și Slovacia către Ungaria.
Fluxul de știri
0