Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Tribunalul de la Kiev a permis arestarea lui Ianukovici în lipsă

© Sputnik / Sergey Pivovarov / Accesați arhiva multimediaFostul președinte al Ucrainei Viktor Ianukovici
Fostul președinte al Ucrainei Viktor Ianukovici  - Sputnik Moldova, 1920, 18.01.2023
Abonare
Un tribunal de la Kiev a permis arestarea în contumacie a fostului președinte ucrainean Ianukovici în dosarul Euromaidan.
CHIȘINĂU, 18 ian – Sputnik. Tribunalul raional Peciorsk din Kiev a dat permisiunea pentru arestarea în contumacie a fostului președinte al Ucrainei Viktor Ianukovici în dosarul Euromaidan, a informat marți Procuratura Generală al Ucrainei.
„Cu participarea procurorilor din cadrul Procuraturii Generale, Tribunalul raional Peciorsk din Kiev a ales ca măsură preventivă reținerea în izolator pentru fostul președinte al Ucrainei”, a spus departamentul pe un canal Telegram.
Ianukovici însuși a părăsit teritoriul Ucrainei în februarie 2014.
Potrivit Biroului Procurorului General, Ianukovici, împreună cu șefii Serviciului d Securitate a Ucrainei, Ministerului Afacerilor Interne, Ministrului Apărării și alți reprezentanți de rang înalt ai agențiilor de aplicare a legii, în perioada 18-20 februarie 2014, „fără temei legal au organizat folosirea mijloacelor speciale, a echipamentelor militare, a armelor de foc pentru contracararea în forță și dispersarea manifestanților” în evenimentele din cadrul „Euromaidan”.
Piața principală din Kiev - Maidan Nezalezhnosti (Piața Independenței - n.red.) - a fost ocupată de susținătorii integrării europene la 21 noiembrie 2013, imediat după anunțul guvernului despre suspendarea semnării acordului de asociere cu UE. Ulterior, Maidanul a devenit epicentrul confruntării dintre forțele de securitate și radicali, ciocnirile s-au soldat cu zeci de victime.
În februarie 2014, Rada Supremă l-a înlăturat de la putere pe Viktor Ianukovici, care era președinte. Acesta a fost nevoit să părăsească Ucraina, iar ulterior Petro Poroșenko a fost ales președinte.
Răspunderea pentru moartea a peste 100 de persoane, noile autorități ucrainene au pus pe adversarul lor politic - Ianukovici și unitatea specială a Ministerului Afacerilor Interne "Berkut", care neagă implicarea în comiterea acestor crime.
Fluxul de știri
0