Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Stat membru al NATO, despre „războiul proxy” împotriva Rusiei

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Accesați arhiva multimediaNATO
NATO - Sputnik Moldova, 1920, 18.01.2023
Abonare
Vorbind despre conflictul din Ucraina, președintele Croației, Zoran Milanovic, a spus că nu vrea să fie un „sclav al americanilor”.
BUCUREŞTI, 18 ian – Sputnik, Doina Crainic. Președintele Croației, Zoran Milanovic, a spus că NATO, bloc militar din care ţara face parte, duce un „război proxy” împotriva Moscovei în Ucraina. De asemenea, el a criticat sancțiunile împotriva Moscovei ca fiind „un nonsens”, adăugând că nu vrea să fie un „sclav al americanilor”.
Vorbind cu reporterii croați din orașul Vukovar duminică, Milanovic a spus, printre altele, că „Washingtonul și NATO poartă un război proxy împotriva Rusiei în Ucraina”, a spus el, citat de canalul local de presă Istra24.
Preşedintele a adăugat că „planul nu poate fi acela de a fi înlăturat Putin. Planul nu poate fi sancțiunile”, adăugând că astfel de măsuri punitive sunt „un nonsens și nu vom realiza nimic cu ele”.
„Ei merg din război în război. Și ce ar trebui să fiu? Un sclav al americanilor?”, a întrebat retoric președintele Croației, potrivit RT.
Milanovic și-a exprimat frustrarea cu privire la politicile blocului militar condus de SUA şi, în același interviu, l-a criticat pe premierul Croației, Andrej Plenkovic, pentru ultima sa declaraţie legată de Ucraina.
Vorbind sâmbătă la canalul France 24, Plenkovic a declarat că parlamentarii ţării din Balcani, care, la mijlocul lunii decembrie, nu au susținut programul UE pentru instruirea personalului militar ucrainean în statele membre, „nu au reușit să fie de partea bună a istoriei ”.
Comentând declaraţia, Milanovic l-a criticat pe premier pentru că a adus „dizgrație” ţării sale „și reprezentanților săi democrați în fața altora”. Președintele croat a spus că acest tip de comportament este de un nivel foarte jos.
În ceea ce privește misiunea UE, Milanovic a avertizat că asta înseamnă, efectiv, că „pentru prima dată în istoria sa, UE participă la un război”. Acest lucru, potrivit preşedintelui, este „împotriva tratatului privind funcționarea UE”.
În decembrie 2022, Milanovic a declarat că antrenarea pe teritoriul croat a membrilor serviciului militar ucrainean ar „aduce război” ţării balcanice.
De asemenea, el a insistat, la vremea respectivă, că „Ucraina nu este un aliat”, criticând drept „cinică” decizia Bruxelles-ului din iunie anul trecut de a acorda Kievului statut de candidat.
Fluxul de știri
0