Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Rusia are o recoltă-record de cereale – date

© Sputnik / Alexandr Kryazhev / Accesați arhiva multimediaRecoltarea cerealelor în regiunea Novosibirsk, Federația Rusă
Recoltarea cerealelor în regiunea Novosibirsk, Federația Rusă - Sputnik Moldova, 1920, 18.01.2023
Abonare
Rusia a colectat anul trecut cea mai mare recoltă de cereale înregistrată până acum, a anunţat luni Rosstat, agenția oficială de statistică a țării.
BUCUREŞTI, 17 ian 2023 – Sputnik, Doina Crainic. Potrivit ultimelor date, citate de RT, recolta a fost de 153,8 milioane de tone, însemnând o creștere de 26,7% față de 2021. Cifra a depășit previziunile oficiale anterioare, care prognozau că recolta se va ridica la 150 de milioane de tone. Datele arată că numai recolta de grâu a ajuns anul trecut la 104,4 milioane de tone.
Recordul precedent de recoltă de cereale a fost stabilit de țară în 2017, când a colectat 135,5 milioane de tone.
Comentând cu privire la cifrele preliminare referitoare la recoltă, ministrul rus al Agriculturii, Dmitri Patrușev, a remarcat că rezultatele record au fost atinse datorită unei creșteri a recoltelor, care, în ultimii cinci ani, au ajuns de la 25 la 34 de chintale la hectar. În plus, potrivit Rosstat, suprafața însămânțată cu cereale a crescut și în 2022.
De asemenea, se așteaptă ca Rusia să își păstreze poziția de cel mai mare exportator de grâu din lume, în ciuda sancțiunilor occidentale care creează probleme pentru comerțul țării. Vorbind la o reuniune guvernamentală din 15 decembrie, președintele Vladimir Putin a spus că, în ultimele cinci luni, Rusia a exportat aproximativ 22 de milioane de tone de cereale și este de așteptat să livreze până la 50 de milioane de tone până la sfârșitul anului agricol, pe 30 iunie. Experții din industrie prevăd volume de export și mai mari, de până la 57 de milioane de tone, datorită cererii mari de produse agricole rusești.
„Creșterea rapidă actuală a exporturilor se bazează pe vânzări sporite de la începutul lunii octombrie, când grâul rusesc a început să-și recapete avantajele competitive. În octombrie-noiembrie, grâul rusesc a fost mai ieftin decât grâul francez cu 10-25 de dolari pe tonă pe bază FOB, deși în lunile precedente diferența a fost aproape de zero”, au declarat analiștii SovEcon pentru Forbes Rusia.
Fluxul de știri
0