Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Putin, la manifestațiile consacrate comemorării victimelor blocadei Leningradului

© Sputnik / Anatoliy Garanin / Accesați arhiva multimediaOrașul Leningrad, în timpul blocadei, 1944.
Orașul Leningrad, în timpul blocadei, 1944.  - Sputnik Moldova, 1920, 18.01.2023
Abonare
Vladimir Putin participă la manifestațiile consacrate împlinirii a 80 de ani de la ruperea blocadei Leningradului.
CHIȘINĂU, 18 ian – Sputnik. Președintele Rusiei a sosit la Sankt Petersburg, unde au loc evenimente comemorative pentru a marca împlinirea a 80 de ani de la ruperea blocadei Leningradului, transmite RIA Novosti.
Șeful statului rus a depus flori la monumentul „Piatra de hotar” de pe capul de pod Nevski - un punct de sprijin pe malul stâng al Nevei, care a devenit un simbol al curajului și bărbăției soldaților sovietici în lupta de la Leningrad.
La memorialul soldaților căzuți, președintele a fost întâmpinat de guvernatorul regiunii Leningrad, Alexander Drozdenko.
De asemenea, președintele Rusiei a depus flori la groapa comună și la monumentul „Patriei Mame” de la Cimitirul Memorial Piskarevski.
Programul vizitei lui Putin la Sankt Petersburg include și o vizită la Muzeul Memorial de Stat al Apărării și Asediului Leningradului, unde se va întâlni cu veterani ai Marelui Război pentru Apărarea Patriei, locuitori ai Leningradului asediat și reprezentanți ai asociațiilor patriotice.
Capul de pod Nevsky este un simbol dat fiind că a fost un punct de sprijin pe malul stâng (estic) al Nevei, vizavi de satul Nevskaia Dubrovka, care a devenit un simbol al statorniciei și curajului soldaților sovietici în lupta pentru capitala nordică.
Luptele pe o mică secțiune a frontului (în diferite perioade ale războiului, dimensiunea „peticului” a variat de la 2 km la 4,5 km de-a lungul frontului și până la 800 m adâncime) au durat în total 285 de zile.
Nouă divizii de pușcași, patru brigăzi separate și alte peste 140 de unități atașate unităților de luptă au încercat în mod repetat să spargă blocada de aici.
Apărătorii capului de pod au respins câte 12-16 atacuri inamice în fiecare zi, aproximativ 50 de mii de mine, obuze și bombe aeriene cădeau asupra lor zilnic.
Istoricii încă nu pot da aici numărul exact de pierderi suferite: numărul victimelor este estimat de la 50 de mii de oameni la 250 de mii, dar informațiile nu sunt considerate definitive.
Fluxul de știri
0