Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Bilanțul crizei refugiaților ucraineni în România

© AFP 2024 / DANIEL MIHAILESCURefugiați ucraineni care intră în România
Refugiați ucraineni care intră în România - Sputnik Moldova, 1920, 15.01.2023
Abonare
România a cheltuit 565 de milioane de euro pentru gestionarea crizei refugiaților din Ucraina, doar 200 de milioane de euro din această sumă fiind primiți de la partenerii internaționali.
BUCUREȘTI, 15 ian -Sputnik. La palatul Victoria a fost prezentat, în prezența premierului Nicolae Ciucă, Raportul privind implicarea României în criza refugiaților din Ucraina în anul 2022.
Conform raportului, peste 3 milioane de cetățeni ucraineni au trecut granițele României, însă în acest moment doar 103 mii de cetățeni ucraineni au solicitat o formă de protecție temporară din partea statului român, și puțin peste 4000 au solicitat azil politic.
Din cei 103 mii de refugiați ucraineni rezidenți în România, 43 de mii sunt copii.
Guvernul administrează chestiunea refugiaților prin șase grupuri de lucru în domeniile educației, sănătății, muncii, locuirii, copiilor și tinerilor, dar și al grupurilor vulnerabile. De asemenea, au fost adoptate sau modificate peste 20 de legi și acte normative, pentru a regândi strategia cu privire la refugiați.
De asemenea, peste 1.500 de primării sunt implicate în problema refugiaților din Ucraina. La frontiera României cu Ucraina și Republica Moldova au fost dislocați suplimentar 3600 de ofițeri de poliție, alături de 31 de experți FRONTEX.
"Tot acest efort umanitar şi de coordonare şi răspuns are în spate şi o cifră care vine deopotrivă de la bugetul de stat şi de la agenţiile ONU şi partenerii internaţionali. Este o cifră estimată pe baza raportărilor care se află încă în derulare şi vorbim de peste 565 de milioane de euro alocaţi răspunsului crizei umanitare a refugiaţilor doar în România, din care aproximativ 200 de milioane de euro vin de la partenerii noştri internaţionali, respectiv agenţiile Naţiunilor Unite", a afirmat consilierul de stat, Mădălina Turza, care a prezentat raportul.
Fluxul de știri
0