Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Ucraina, criticată pentru Legea restrictivă care amenință libertatea presei

© Sputnik / Stringer / Accesați arhiva multimediaDrapalul de stat al Ucrainei pe Rada Supremă
Drapalul de stat al Ucrainei pe Rada Supremă - Sputnik Moldova, 1920, 14.01.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Măsura „autoritară” a Kievului amenință libertatea presei în țară, a avertizat Federația Internațională a Jurnaliștilor.
BUCUREŞTI, 14 ian – Sputnik, Doina Crainic. O lege controversată adoptată în Ucraina luna trecută ar putea crea „probleme sistemice pentru democrație” prin extinderea considerabilă a controlului guvernamental asupra libertății presei, a subliniat joi, într-o declaraţie, Federația Internațională a Jurnaliștilor (IFJ).
„Suntem extrem de îngrijoraţi de deriva autoritară a guvernului ucrainean privind mass-media și jurnaliști”, a spus secretarul general IFJ, Anthony Bellanger, potrivit RT.
Înființată în 1926 și în prezent cea mai mare organizație a jurnaliștilor din lume, IFJ reprezintă profesioniști media „din cadrul sistemului Națiunilor Unite și din cadrul mișcării sindicale internaționale”.
Îngrijorarea exprimată de organismul internațional se referă la faptul că noua lege acordă organismului care supraveghează mass-media în Ucraina – Consiliul național de televiziune și radiodifuziune – puteri considerabile de a controla presa națională. Organizația a citat Uniunea Națională a Jurnaliștilor din Ucraina, care a avertizat, la mijlocul lunii decembrie, că mass-media ucraineană va fi subordonată unui organism format de președinte și parlament.
O altă asociație a jurnaliştilor, Sindicatul mass-mediei independente din Ucraina, a avertizat, la începutul lunii ianuarie, că legea plasează de facto mass-media ucraineană „în deplină dependență politică și economică faţă de deciziile personale ale președintelui țării”, întrucât permite statului să anuleze licenţe mass-media și să interzică activități jurnalistice fără a exista mai întâi decizia unei autorităţi de reglementare sau a unei instanțe.
Această legislație ar putea „crea probleme sistemice pentru democrație în Ucraina, deoarece extinde controlul statului asupra presei”, a avertizat șeful IFJ. Organizaţia a cerut Kievului să revizuiască legea și să se angajeze într-un dialog deschis cu comunitatea jurnaliştilor. „Nu poate exista democrație fără jurnalism independent”, a adăugat Bellanger.
Proiectul de lege privind presa a existat din 2020, dar a fost adoptat pe fondul conflictului dintre Moscova și Kiev. Parlamentul Ucrainei l-a adoptat în decembrie 2022, iar Zelenski a semnat legea mai târziu în aceeași lună. Legislația permite autorității de reglementare de stat să impună amenzi presei și să anuleze licențele pentru publicarea de materiale restricţionate.
De asemenea, interzice în mod specific orice reflectare pozitivă a acțiunilor Moscovei, reflectare care contestă poziția oficială a Kievului, măsura făcând parte din efortul de a contracara presupusa „propagandă rusească”. Totodată, legea întăreşte interzicerea tuturor canalelor de presă rusești, care erau deja de facto în afara legii în Ucraina.
Fluxul de știri
0