Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Occidentul se grăbește să transmită arme Ucrainei din cauza fricii față de ofensiva rusă

© AP Photo / Vadim GhirdaSoldați ucraineni
Soldați ucraineni  - Sputnik Moldova, 1920, 14.01.2023
Abonare
NYT: Occidentul se grăbește să transmită armele Ucrainei de teamă că aceasta nu va putea respinge ofensiva Rusiei.
CHIȘINĂU, 14 ian – Sputnik. Țările occidentale se grăbesc să transmită arme moderne în Ucraina (pe care anterior au refuzat să le furnizeze) din cauza temerilor că Kievul mai are puține șanse să se pregătească pentru a respinge o ofensivă rusă așteptată în primăvară, scrie New York Times.
„Oficialii occidentali se tem tot mai mult că Ucraina are doar o fereastră îngustă (de oportunitate – n.red.) pentru a se pregăti să respingă o ofensivă rusă așteptată în primăvară, aceștia se mișcă rapid pentru a oferi ucrainenilor arme moderne, pe care anterior refuzau să le ofere de teama de a provoca Moscova", scrie publicația.
După cum notează New York Times, care este citat de RIA Novosti, deși Kievul a cerut tancuri moderne de la începutul conflictului, eforturile occidentale de a răspunde acestor solicitări s-au accelerat săptămâna aceasta, guvernele Marii Britanii și Poloniei cerând deschis o schimbare a poziției alianței occidentale.
Anterior, ambasadorul ucrainean la Londra, Vadim Pristaiko, a declarat într-un interviu pentru Sky News că Ucraina are nevoie de mii de tancuri de la aliații săi occidentali, iar Kievul ar dori să primească și tancuri Challenger, Abrams și Leopard.
Miercuri, președintele polonez Andrzej Duda a declarat în timp ce se afla la Lvov că țara sa va preda o companie de tancuri Leopard ca parte a unei coaliții internaționale în curs de formare.
Anterior, postul Sky News, citând surse, a declarat că pentru prima dată de la începutul operațiunii militare speciale ruse, Marea Britanie ia în considerare posibilitatea de a furniza Ucrainei tancuri britanice Challenger 2.
Ulterior, Financial Times, citând un purtător de cuvânt al biroului primului ministru britanic, Rishi Sunak, a raportat că guvernul britanic a confirmat aceste planuri. În același timp, fostul șef al Statului Major britanic, generalul Richard Dannat, a spus că trimiterea de către Londra a mai puțin de 50 de tancuri Challenger în Ucraina nu va ajuta Kievul să realizeze schimbări „palpabile” pe câmpul de luptă.
Rusia a trimis anterior o notă țărilor NATO din cauza furnizării de arme către Ucraina. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a remarcat că orice marfă care conține arme pentru Ucraina va deveni o țintă legitimă pentru Rusia.
Ministerul de Externe al Federației Ruse a declarat că țările NATO „se joacă cu focul” furnizând arme Ucrainei. Dmitri Peskov, care este purtătorul de cuvânt al liderului rus, Vladimir Putin, a menționat că înarmarea Ucrainei cu arme din Occident nu contribuie la succesul negocierilor ruso-ucrainene și va avea un efect negativ.
Fluxul de știri
0