Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Snowden: „adevăratul scandal” din jurul documentelor clasificate din biroul lui Biden

© Sputnik / Pavel Bednyakov / Accesați arhiva multimediaPreședintele american, Joe Biden
Președintele american, Joe Biden - Sputnik Moldova, 1920, 13.01.2023
Abonare
Ştirea despre documentele clasificate găsite într-un birou legat de președintele american a fost suprimată cu câteva zile înainte de alegerile intermediare, a afirmat denunțătorul Edward Snowden.
BUCUREŞTI, 13 ian – Sputnik, Doina Crainic. Președintele american, Joe Biden, a plecat probabil cu mai multe documente clasificate decât mulți denunțători, dar spre deosebire de aceştia, el va scăpa basma curată, a declarat miercuri fostul colaborator CIA și contractant al Agenției Naționale de Securitate, Edward Snowden.
Într-o serie de postări pe Twitter, denunțătorul american a comentat controversa recentă în ceea ce privește documentele sensibile din epoca Obama descoperite de către avocații lui Biden în fostul birou privat al președintelui american. Casa Albă a recunoscut incidentul, iar Departamentul de Justiție al SUA analizează în prezent chestiunea.
„De remarcat este faptul că președintele pare să fi fugit cu mai multe documente clasificate decât mulți denunțători”, a scris Snowden, comparând situația cu cazul lui Reality Winner, care „a fost condamnat la 5 ani pentru un singur document”. Fostul traducător la NSA a fost condamnat în 2018 pentru că a scurs un raport despre presupusa interferență rusească în alegerile americane din 2016.
„Între timp, Biden, Trump, Clinton, Petraeus ... acești tipi deţin zeci, sute [de documente]. Fără a fi în închisoare”, a adăugat denunțătorul, potrivit RT.
Snowden a adăugat că „adevăratul scandal nu este faptul că Biden a avut documente clasificate care au ieşit la iveală, pentru că, din păcate, toţi aveau. Scandalul este că DOJ [Departamentul de Justiţie] a aflat despre acestea cu o săptămână înainte de alegerile intermediare și a ales să suprime ştirea, conferind astfel un avantaj partizan”.
Snowden este cunoscut pentru scurgerea de documente clasificate care au expus eforturile Washingtonului de supraveghere a civililor americani.
Ştirea despre documentele lui Biden a apărut pentru prima dată luni la CBS News, care a relatat că avocații personali ai președintelui au descoperit documentele pe 2 noiembrie la Penn Biden Center for Diplomacy and Global Global de la Universitatea din Pennsylvania și le-au transmis autorităților.
Miercuri, NBC News a relatat, citând surse, că asistenții lui Biden au descoperit cel puțin încă un lot de documente clasificate într-o altă locație.
Ştirea-bombă i-a înfuriat pe republicani, unii făcând paralele cu raidul FBI la reședința fostului președinte Donald Trump în căutarea documentelor clasificate. Se pare că agenția a confiscat aproximativ 300 de fișiere sensibile de la moșia fostului președinte.
Totuşi, Casa Albă a insistat că cele două cazuri sunt diferite, susținând că, spre deosebire de Trump, Biden nu a fost notificat că deţine documentele și nici nu i s-a cerut să le returneze. Ci, potrivit Casei Albe, acesta a dezvăluit rapid către Arhivele Naționale despre documentele descoperite și le-a returnat.
Fluxul de știri
0