Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Coreea de Sud ar putea achiziționa arme nucleare

© Sputnik / Vladimir AstapkovichCoreea de Sud - drapelul de stat
Coreea de Sud  - drapelul de stat  - Sputnik Moldova, 1920, 13.01.2023
Abonare
Coreea de Sud s-ar putea înarma cu arme nucleare tactice dacă tensiunile cu Phenianul continuă să crească, a declarat președintele țării, Yoon Suk-Yeol.
BUCUREŞTI, 13 ian – Sputnik, Doina Crainic. Ştirea vine după ce liderul nord-coreean, Kim Jong-un, a declarat luna aceasta că țara sa va dezvolta o nouă rachetă balistică intercontinentală, deoarece SUA și Coreea de Sud încearcă să „izoleze și să incapaciteze” Phenianul.
„Dacă problema [referitoare la armele nucleare în Coreea de Nord] se agravează și mai mult, Republica Coreea ar putea desfăşura arme nucleare tactice sau ar putea ajunge să dețină propriile arme nucleare”, a declarat miercuri preşedintele Yoon Suk-Yeol, în timpul unei ședințe guvernamentale, potrivit presei locale.
„Dacă se va întâmpla acest lucru, nu va dura mult timp și, cu știința și tehnologia noastră, am putea avea [arme nucleare] mai devreme, pe măsură ce trece timpul”, a adăugat Yoon, potrivit RT.
SUA și-au scos forțele nucleare din Coreea de Sud în 1991, în urma discuțiilor legate de dezarmare cu Phenianul și Moscova. De atunci, relațiile s-au deteriorat, Coreea de Nord a intensificat testele de rachete anul trecut și, în septembrie, a introdus în dreptul național dreptul de a folosi arme nucleare. Escaladarea a înfuriat Seulul, care acum încearcă să-și consolideze alianța militară cu SUA și să aprofundeze cooperarea cu Japonia.
Yoon a declarat marți că aliații discută despre desfăşurarea de noi exerciții militare comune, inclusiv simulări pe computer, precum și exerciții implicând „mijloacele de livrare pentru arme nucleare”.
Cu toate acestea, președintele american, Joe Biden, a negat luni că Washingtonul a luat în considerare exerciții nucleare comune cu Coreea de Sud.
Phenianul a insistat că lansările sale de rachete reprezintă un răspuns la exercițiile comune dintre Coreea de Sud şi SUA, pe care Coreea de Nord le consideră o amenințare la adresa securităţii sale naționale.
Fluxul de știri
0