Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Prinși de polițiști: un grup criminal încerca să obțină prin șantaj 2 milioane de euro

© Sputnik / Mihai CarausReținere, cătușe
Reținere, cătușe - Sputnik Moldova, 1920, 12.01.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Potrivit Poliției, coordonatorul grupului infracțional are vârsta de 53 de ani și este prieten de familie al femeii șantajate.
CHIȘINĂU, 12 ian – Sputnik. Serviciul de presă al Poliției Republicii Moldova anunță că ofițerii Direcției investigații criminalitate organizată a INI, de comun cu cei ai DGUP a IGP și procurorii PCCOCS, au reținut doi bănuiți de șantajarea unei femei, de la care pretindeau două milioane de euro. Încă un complice este cercetat în libertate.
Potrivit Poliției, coordonatorul grupului infracțional are vârsta de 53 de ani și este prieten de familie al femeii șantajate. Acesta a racolat alți doi bărbați – toți trei fiind din municipiul Chișinău, judecați pentru furturi și escrocherii. Aceștia îi comunicau femeii mesaje telefonice sau scrise, livrate în curtea casei acesteia sau pe mormântul soțului acesteia, decedat în 2014. Mesajele conțineau amenințări cu moartea victimei, prin declanșarea unei grenade sau prin strangulare, precum și amenințări cu moartea fiicei, care se află în afara țării.
Cei trei s-au asigurat ca femeia să nu afle faptul că unul din ei este chiar prietenul de familie al acesteia, iar în comunicarea cu ea au inventat și un motiv pentru care pretindeau suma de bani. Astfel, autorul mesajelor livrate de celălalt bănuit comunica din numele liderului faptul că acesta și-a ispășit pedeapsa în închisoare, în locul soțului ei decedat, pentru o infracțiune comisă de comun cu acesta, dar nu ar fi primit partea sa din venitul ilicit, pe care o revendica acum de la ea.
Aceștia au fost denunțați autorităților în 2021 de către femeia șantajată. Autoritățile au întreprins măsurile necesare, care au dat în vileag identitatea membrilor grupului infracțional, în pofida precauțiilor acestora și eforturilor active de deviere a pistelor de investigație. Urmare a reținerii prietenului de familie, cu rol de lider al grupului infracțional și al autorului mesajelor scrise, procurorii PCCOCS urmează să decidă necesitatea aplicării arestului preventiv în privința acestora. Investigațiile continuă și în privința celui de-al treilea membru, cercetat în libertate, care avea rolul de livrare a mesajelor de amenințare.
POliția mai precizează că până la trimiterea dosarului în judecată și pronunțarea unei hotărâri definitive, bănuiții se prezumă nevinovați potrivit legii.
În privința victimei au fost aplicate măsuri de protecție.
Британский принц Гарри, герцог Сассексский наблюдает за игрой детей в регби-лигу перед жеребьевкой Чемпионата мира по регби 2021 года в Букингемском дворце (16 января 2020). Лондон - Sputnik Moldova, 1920, 10.01.2023
Internațional
Prințul Harry acuzat de talibani de crime de război
Fluxul de știri
0