Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

SUA s-au retras din Afganistan ca să pregătească Kievului de ofensivă

© Sputnik / Accesați arhiva multimediaВизит секретаря Совета безопасности РФ Н. Патрушева в Белоруссию
Визит секретаря Совета безопасности РФ Н. Патрушева в Белоруссию - Sputnik Moldova, 1920, 11.01.2023
Abonare
Patrușev susține că SUA s-au retras din Afganistan ca să pregătească Kievului de ofensivă
CHIȘINĂU, 11 ian – Sputnik. Statele Unite și-au retras trupele din Afganistan pentru a se concentra pe pregătirea Kievului pentru ofensivă, a declarat Nicolai Patrușev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, într-un interviu acordat pentru Argumentî i Faktî.
„Plecarea bruscă a americanilor din această țară (Afganistan – n.n.), după cum s-a dovedit, s-a datorat în mare măsură faptului că aceștia se concentrau asupra Ucrainei, unde, potrivit americanilor, pregătirea regimului marionetă de la Kiev pentru acțiuni ofensive anti-rusești se desfășura cu succes. Apropo, acest lucru a fost confirmat și de secretarul de stat american Blinken, care a spus că dacă armata americană nu ar fi părăsit Afganistanul, Washingtonul nu ar fi putut să aloce atât de mulți bani Ucrainei”, a spus Patrușev.
Pentagonul a mutat o parte din echipamentele luate din Afganistan în Europa, în principal în Polonia, permițând europenilor să militarizeze regimul de la Kiev, a mai afirmat Patrușev.
Potrivit secretarului Consiliului de Securitate, prezența SUA în Afganistan nu s-a transformat într-o luptă împotriva terorismului, ci în crearea unor scheme de corupție de mai multe milioane de dolari și într-o creștere multiplă a producției de droguri.
La sfârșitul lunii decembrie, șeful Departamentului de Stat Anthony Blinken a spus că, dacă Statele Unite ar fi încă prezente în Afganistan, Washingtonul ar îngreuna mult mai mult sprijinul Ucrainei.
În ianuarie, consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a remarcat că, dacă SUA ar mai lupta în Afganistan, „aceasta ar fi o țintă excelentă pentru Rusia”.
Joe Biden a vorbit despre necesitatea unei retrageri anticipate a trupelor din Afganistan în timpul campaniei sale electorale din 2020.
La sfârșitul lunii august 2021, forțele americane au părăsit aeroportul din Kabul, ceea ce a pus capăt prezenței lor de aproape 20 de ani în țară.
Congresul SUA - Sputnik Moldova, 1920, 10.01.2023
Editoriale
Ucraina a primit vești proaste din SUA
Fluxul de știri
0