Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Kremlinul explică de ce nu au loc discuții de pace cu privire la Ucraina

© Sputnik / Alexey Maishev / Accesați arhiva multimediaKremlinul de la Moscova
Kremlinul de la Moscova - Sputnik Moldova, 1920, 11.01.2023
Abonare
Rusia ar prefera discuții de pace cu Ucraina în legătură cu conflictul, dar nu vede niciun potențial pentru aceste discuţii din cauza poziției luate de Kiev și de susținătorii săi occidentali, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
CHIȘINĂU, 11 ian – Sputnik, Doina Crainic. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a reamintit miercuri jurnaliștilor că legea ucraineană „interzice președintelui Ucrainei [să aibă] vreun dialog cu noi”.
„În condițiile în care occidentalii nu par predispuși să permită Kievului să arate nicio flexibilitate în această privință, nu putem spune că există vreun potențial [pentru negocieri] în acest moment”, a adăugat Peskov, citat de RT.
În octombrie, președintele ucrainean Vladimir Zelenski a semnat ca lege un ordin al Consiliului de securitate și apărare, care a interzis orice discuție cu Rusia în timp ce președintele Vladimir Putin rămâne în funcție. Înalți oficiali ucraineni au declarat că discuțiile cu Moscova vor fi posibile numai după ce Kievul va prelua controlul asupra tuturor teritoriilor pe care le consideră ca fiind sub suveranitatea sa, inclusiv asupra peninsulei Crimeea.
Moscova a spus că a fost pe punctul de a semna un armistițiu cu Kievul la începutul lunii aprilie, după ce s-a realizat un pas înainte în timpul discuțiilor la Istanbul mediate de Turcia. Cu toate acestea, guvernul ucrainean s-a răzgândit, fapt pe care Rusia îl consideră rezultatul unui amestec occidental.
SUA au declarat drept obiectiv politic „înfrângerea strategică” a Rusiei în Ucraina și s-a angajat să ajute Kievul „atâta timp cât este nevoie” pentru a obține victoria militară. Moscova susţine că Washingtonul și aliații săi duc un război proxy în detrimentul poporului ucrainean.
Rusia a trimis trupe în Ucraina pe 24 februarie, invocând eșecul Kievului de a implementa acordurile de la Minsk, concepute pentru a oferi regiunilor Donețk și Lugansk un statut special în statul ucrainean. Protocoalele, intermediare de Germania și Franța, au fost semnate pentru prima dată în 2014. Fostul președinte ucrainean Piotr Poroşenko a recunoscut de atunci că obiectivul principal al Kievului a fost să se folosească de încetarea focului pentru a câştiga timp și „a crea forțe armate puternice”.
Moscova cere ca Ucraina să se declare oficial o țară neutră care nu se va alătura niciodată vreunui bloc militar occidental. Kievul insistă că ofensiva Rusiei a fost „complet neprovocată”.
Dislocare de forțe militare terestre, imagine simbolică - Sputnik Moldova, 1920, 11.01.2023
Editoriale
Cum vor ajuta BMP Bradley și Marder regimul de la Kiev
Fluxul de știri
0