Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

Ion Chicu: „Bravo, Maia! Zi-i ceva de salarii și pensii "istorice"

© Sputnik / Rodion ProcaProteste împotriva conducerii Moldovei
Proteste împotriva conducerii Moldovei - Sputnik Moldova, 1920, 11.01.2023
Abonare
Pe canalul de Telegram „ionchicu” este publicată azi o analiză succintă, dar foarte relevantă, a unor aspecte social-economice din Republica Moldova.
CHIȘINĂU, 11 ian – Sputnik. Pe canalul de Telegram „ionchicu” este publicată azi o analiză succintă a unor aspecte social-economice din Republica Moldova, cu titlul „Bravo, Maia! Zi-i ceva de salarii și pensii "istorice", care arată la o degradare dramatică a situației în țară.
„Inflația anuală în anul 2022 a fost de 30,2 %. Orice creștere nominală a veniturilor (salarii, pensii, etc) mai mică decât această valoare înseamnă o scădere a veniturilor reale. Câți dintre cetățenii acestei țări au avut o creștere a veniturilor peste nivelul inflației?”, se întreabă autorul postării.
Acesta prezintă „pentru oamenii cu discernământ” următoarele două imagini despre evoluția salariului real în trimestrul III 2022 (față de anul precedent) și situația pe care am avut-o la acest capitol în 2020:
„Dacă în anul pandemic și cu secetă fără precedent am avut o creștere a salariului real (diferența dintre creșterea nominală a salariului și inflație) cu 5,8 %, apoi în 2022 avem o reducere a salariului real cu 13,4% , în aceeași perioadă”.

„Iar pentru adepții Maiei și presa ei „independentă” menționăm, că este pentru prima dată în ultimii ani, când avem o asemenea situație, când salariul și pensia medie au crescut mai puțin decât prețurile. Este pentru prima dată în acești ani, când veniturile reale ale populației au scăzut față de anul precedent. Și este pentru prima dată în foarte mulți ani, când pensiile nu vor fi indexate la nivelul inflației, ci doar la mai puțin de jumătate de mărimea acestui indicator”, subliniază autorul textului citat.

În postare este făcută și precizarea că datele despre inflația anuală utilizate în această analiză au fost prezentate de BNS cu doar câteva minute înainte de publicarea analizei, adică analiza se bazează pe cele mai recente date statistice oficiale; datele despre salariul real pe tot parcursul anului nu sunt încă disponibile, iar evoluțiile acestui indicator în trimestrul III sunt relevante și în proiecție anuală.
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 11.01.2023
Politică
Comisia pentru integrare în UE a fost convocată pentru a totaliza progresul obținut
Fluxul de știri
0