Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Cel mai apropiat aliat al Rusiei anunță exerciții militare comune

© Sputnik / Vitaly Nevar / Accesați arhiva multimediaExerciții militare, soldați ruși
Exerciții militare, soldați ruși  - Sputnik Moldova, 1920, 10.01.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Ministerul Apărării din Belarus a anunțat că exercițiile comune de antrenament cu Rusia vor avea loc pe parcursul mai multor săptămâni după înființarea de către cele două ţări a unei noi forțe militare comune.
BUCUREŞTI, 10 ian – Sputnik, Doina Crainic. Exercițiile vor începe pe 16 ianuarie și vor continua până în februarie, a declarat duminică Ministerul Apărării din Belarus.
Exercițiul va implica unități de aviație tactică din ambele ţări care fac parte din forța militară comună stabilită în Belarus. Toate bazele aeriene ale țării vor fi implicate în exerciții, potrivit ministerului, citat de RT. Planurile de război rusești au ajuns deja în Belarus, potrivit declarației Ministerului Apărării.
Moscova și Minskul au anunțat în octombrie crearea unei forțe militare regionale comune, măsura fiind descrisă ca răspuns la prezența crescândă a forțelor NATO în apropierea granițelor Belarusului. Ţara gazdă a contribuit la misiune cu aproximativ 70.000 de militari, în timp ce Rusia a desfășurat 9.000 din propriile sale trupe, precum și unele dintre cele mai avansate sisteme de arme.
Aleksandr Volfovich, secretarul Consiliului de Securitate Națională din Belarus, a declarat săptămâna trecută că un număr din ce în ce mai mare de exerciții militare și zboruri de recunoaștere efectuate de membrii NATO a indicat că politica alianței nu este „nici pe departe una iubitoare de pace” și necesită o contraacțiune.
Înalți oficiali din Belarus au acuzat blocul militar condus de SUA că a compromis securitatea sa națională prin creșterea desfăşurărilor militare în Europa de Est. Ministrul Apărării, Viktor Khrenin, a declarat că numai SUA are aproximativ 35.000 de trupe în regiune, inclusiv 22.000 în Polonia și statele baltice. El a susținut că aceste forțe ar putea fi folosite pentru a ataca ţara.
Rusia și Belarusul sunt de mult timp aliați, iar militarii lor sunt strâns integrați, funcționând un sistem comun de apărare aeriană. Minsk a permis Moscovei să-i folosească teritoriul în timpul operațiunii speciale împotriva vecinului lor reciproc Ucraina, dar a refuzat să ofere trupe.
Fluxul de știri
0