Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Accesul Europei la spațiul cosmic ar putea fi în pericol, spune ESA

© Sputnik / Alexandr Kryazhev / Accesați arhiva multimediaLansarea rachetei purtător Soiuz 2.1de pe Cosmodromul Baikonur
Lansarea rachetei purtător Soiuz 2.1de pe Cosmodromul Baikonur  - Sputnik Moldova, 1920, 10.01.2023
Abonare
Șeful ESA: Accesul Europei în spațiul cosmic este amenințat din cauza crizei lansatoarelor.
CHIȘINĂU, 10 ian – Sputnik. Accesul independent al Europei la spațiul cosmic ar putea fi amenințat de lipsa de competitivitate în dezvoltarea serviciilor de lansare a sateliților și de o criză în sectorul lansatoarelor, a declarat Josef Aschbacher, directorul general al Agenției Spațiale Europene (ESA).
„Europa trebuie să restabilească acea competitivitate pe piața lansatoarelor pe care nu o avem acum”, a declarat Aschbacher pentru Financial Times.
Potrivit publicației, CEO-ul ESA consideră că fără o reformă radicală în dezvoltarea serviciilor de lansare a sateliților, accesul independent al Europei la spațiu ar putea fi în pericol.
În opinia sa, pentru a rămâne competitiv, este nevoie de o abordare orientată spre piață, ceea ce ar însemna să se acorde sectorului privat mai multă putere de a decide unde și cum să construiască sisteme europene de lansare.
"Europa se confruntă cu o criză în sectorul lansatoarelor. Este deja destul de rău, dar a lăsa această criză să se piardă este și mai rău. Acum este momentul să ne uităm cu adevărat la modul în care dorim să construim un sistem de lansatoare în viitor", a adăugat el.
Potrivit publicației, Aschbacher dorește ca ESA să implementeze o reformă în stil NASA în care să cumpere anumite servicii, mai degrabă decât să gestioneze dezvoltarea sistemelor.
„Trebuie să avem un sector comercial... printr-un proces competitiv, oferind soluții pentru lansări în care ESA este clientul”, a adăugat el.
Potrivit publicației, declarațiile lui Aschbacher au fost făcute pe fundalul eșecului lansării în decembrie a rachetei de transport european Vega-C din cosmodromul Kourou din Guyana Franceză.
Compania de operare Arianespace a declarat că racheta de lansare Vega-C s-a prăbușit din cauza unei defecțiuni a motorului.
O publicație ulterioară, Point, care îl citează pe șeful Arianespace, Stefan Israel, a raportat că zborurile vehiculului de lansare Vega-C vor fi suspendate până la finalul anchetei privind cauzele accidentului.
Fluxul de știri
0