Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Șeful unui gigant energetic avertizează cu privire la deficitele de gaze

© Sputnik / Mihai CarausPlită de gaz
Plită de gaz - Sputnik Moldova, 1920, 07.01.2023
Abonare
Guvernele din toată Europa vor avea dificultăţi în a-şi completa instalațiile de depozitare, având în vedere lipsa livrărilor rusești, a spus șeful celei mai mari companii de energie din Norvegia.
CHIȘINĂU, 7 ian – Sputnik. Este posibil ca piața europeană a energiei să rămână contractată în acest an, în ciuda scăderii actuale a prețurilor la gaze, a declarat joi pentru Bloomberg Anders Opedal, CEO-ul Equinor, cea mai mare companie de energie din Norvegia.
Prețurile europene ale gazelor au scăzut la cel mai mic nivel din ultimul peste un an în această săptămână, din cauza vremii neobişnuit de calde, indicele olandez TTF pentru contractele futures scăzând joi sub 700 de dolari la 1.000 de metri cubi. Previziunile arată că vremea va rămâne blândă pentru restul lunii, ceea ce ar putea scădea în continuare cererea de gaz.
Cu toate acestea, potrivit Opedal, țările din regiune se pot confrunta ulterior cu dificultăți în reumplerea instalațiilor subterane de depozitare, având în vedere scăderea accentuată a livrărilor din Rusia.
„Stocurile de gaze sunt destul de pline și vremea este caldă, iar asta afectează prețul gazelor, dar aceste stocuri trebuie să fie completate în acest an cu mai puțin gaz rusesc disponibil ... Putem asista la o piață în care prețurile gazelor vor balansa destul de mult”, a avertizat Opedal, potrivit RT.
Se estimează că stocurile din Europa sunt pline la 83% din capacitate, cu mult peste media sezonieră. Cu toate acestea, înainte de începerea crizei din Ucraina și a războiului sancțiunilor din partea Occidentului, regiunea s-a bazat pe Rusia pentru până la 45% din nevoile sale de gaze. Chiar și în prima jumătate a anului trecut, fluxurile ruseşti de gaze au fost în mare parte stabile, oferind Europei posibilitatea de a-şi umple depozite. După impunerea sancțiunilor și sabotajul asupra conductei de gaze Nord Stream din Rusia din septembrie, livrările rusești reprezintă acum mai puțin de 10% din consumul de gaz al continentului.
Norvegia a devenit cel mai mare furnizor de gaze naturale în Europa în ultimele luni, aducând în regiune, în 2022, un total de aproximativ 122 de miliarde de metri cubi de gaz. Cu toate acestea, livrările reprezintă doar aproximativ 30% din cererea totală de gaz din Europa, iar autoritățile norvegiene au avertizat recent că nu au capacitatea de a crește semnificativ volumele de export de gaze în următorii patru-cinci ani.
Cătușe și bancnote - Sputnik Moldova, 1920, 06.01.2023
Economie
Moscova avertizează că va lua măsuri de răspuns dacă Germania va confisca activele ruseşti
Fluxul de știri
0