Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

ONU s-a eschivat de la comentarea mărturisirilor lui Merkel și Hollande

© Sputnik / Alexey AgarishevClădirea sediul ONU din New York
Clădirea sediul ONU din New York - Sputnik Moldova, 1920, 05.01.2023
Abonare
ONU a refuzat să comenteze mărturisirile lui Merkel și Hollande cu privire la acordurile de la Minsk.
CHIȘINĂU, 5 ian – Sputnik. Reprezentantul oficial al Secretarului General al ONU, Stephane Dujarric, nu a dorit să comenteze declarațiile fostului cancelar german Angela Merkel și ex-președintelui Franței Francois Hollande despre faptul că acordurile de la Minsk i-au oferit Kievului timp pentru consolidarea armatei.
În cadrul briefingului, jurnaliștii s-au interesat în ce măsură cuvintele lui Merkel și Hollande reflectă poziția secretarului general al ONU cu privire la acordurile de la Minsk. Dujarric a calificat această întrebare drept legitimă, însă nu a răspuns la ea.
„Dar eu aș lăsa analiza istorică pe seama reporterilor, a foștilor oficiali și a istoricilor”, a spus el.
ONU se concentrează pe ziua de astăzi și pe încercările de a pune capăt conflictului, a adăugat reprezentantul Secretarului General.
La începutul lunii decembrie, Merkel a recunoscut că acordurile de la Minsk au fost o încercare de a-i da Kievului timp să se consolideze. În urma ei, acest lucru a fost confirmat și de Hollande: potrivit spuselor lui, atunci situația geopolitică nu era favorabilă Ucrainei, iar Occidentul avea nevoie de un răgaz. Președintele rus Vladimir Putin a calificat drept neașteptată și dezamăgitoare declarația lui Merkel - potrivit lui, el a pornit întotdeauna de la faptul că autoritățile germane au un comportament sincer în raport cu Rusia.
Acordurile de la Minsk cu privire la reglementarea situației din estul Ucrainei, semnate în 2015, prevedeau încetarea focului, retragerea armelor grele de pe linia de contact și realizarea reformei constituționale, ale cărei elemente cheie urmau să fie descentralizarea și adoptarea unei legi privind statutul special al Donbasului. Kievul așa și nu a îndeplinit acest plan.
Din 24 februarie trecut, Rusia desfășoară o operațiune militară specială, al cărei scop final a fost numit de către Putin eliberarea Donbasului și crearea condițiilor care să garanteze securitatea Rusiei. Pe acest fundal, SUA și aliații lor din NATO continuă să pompeze către regimul de la Kiev armamente în valoare de zeci de miliarde de dolari. Moscova a declarat în repetate rânduri că furnizarea de arme occidentale nu face decât să prelungească conflictul, iar transporturile de arme devin ținte legitime pentru armata rusă.
Guy Verhofstadt - Sputnik Moldova, 1920, 05.01.2023
Analize și opinii
Guy Verhofstadt recunoaște că UE a eșuat cu sancțiunile împotriva Rusiei
Fluxul de știri
0