Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Moscova avertizează cu măsuri de răspuns dacă Germania va confisca activele ruseşti

© Sputnik / Sergey Guneev / Accesați arhiva multimediaPreședintele Rusiei Vladimir Putin l-a primit în vizită pe președintele Germaniei Walter Steinmeier, imagine din arhiva foto
Președintele Rusiei Vladimir Putin l-a primit în vizită pe președintele Germaniei Walter Steinmeier, imagine din arhiva foto - Sputnik Moldova, 1920, 05.01.2023
Abonare
Confiscarea propusă a fondurilor și proprietăților rusești de către Germania și transferul lor ulterior în Ucraina poate crea un precedent periculos în dreptul internațional.
CHIȘINĂU, 5 ian – Sputnik. Confiscarea propusă a fondurilor și proprietăților rusești de către Germania și transferul lor ulterior în Ucraina poate crea un precedent periculos în dreptul internațional, a declarat Viacheslav Volodin, președintele Dumei de stat, Camera inferioară a Parlamentului din Rusia.
Într-o postare făcută joi pe canalul său oficial de Telegram, Volodin a scris că măsura contravine dreptului internațional și poate determina şi alte țări să ia măsuri similare.
„Ei intenționează să confişte activele rusești pentru a reconstrui Ucraina ... Acest lucru va duce la un proces în care toate statele vor ignora dreptul internațional și vor confisca ceea ce vor dori la propria lor discreție”, a avertizat Volodin, adăugând că cei aflaţi la conducerea Germaniei „ar trebui să-și amintească, din istoria propriei țări, unde au dus încercările de a încălca proprietatea altcuiva”.
Volodin a subliniat că Rusia va avea dreptul să ia măsuri similare împotriva Germaniei dacă fondurile rusești vor fi confiscate.
„Acum trăim într-o realitate diferită: nu numai în conformitate cu Carta ONU, dar și în baza precedentelor existente. Nu trebuie să existe decizii unilaterale, regulile trebuie să fie aceleași pentru toată lumea. Același lucru este valabil în ceea ce priveşte confiscarea de bani și de proprietăți. Odată luată o astfel de decizie, vom avea dreptul să luăm măsuri similare împotriva activelor Germaniei și ale altor state”, a spus oficialul, citat de RT.
Ideea de a confisca active rusești îngheţate pentru a ajuta la reconstrucția Ucrainei este discutată în cadrul UE de ceva timp. Potrivit unui raport recent al Bloomberg, Berlinul a intensificat negocierile cu privire la această măsură controversată și ia în considerare măsura de a confisca activele în mod selectiv, confiscând doar fondurile acelor ruși a căror implicare în operațiunea din Ucraina a fost dovedită.
Cu toate acestea, opiniile ar fi împărţite în cadrul guvernului german. Unii spun că o confiscare selectivă ar fi dificil de pus în aplicare, deoarece ar putea dura ani de zile până când fiecare caz să treacă prin instanțe, avertizează analiștii.
Pe fondul sancțiunilor care au urmat începerii operaţiunii militare a Rusiei în Ucraina, în februarie anul trecut, guvernele occidentale au înghețat rezerve în valoare de aproximativ 300 de miliarde de euro aparținând Băncii Centrale Ruse, pe lângă miliarde de active deținute de oameni de afaceri ruşi supuşi sancţiunilor.
Флаг Германии, Польши и ЕС - Sputnik Moldova, 1920, 04.01.2023
Internațional
Polonia a oferit Germaniei ”nota de plată” pentru al doilea război mondial
Fluxul de știri
0