Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Turcia denunţă Convenţia de la Istanbul

© Sputnik / Miroslav RotariDrapelele Moldovei și Turciei
Drapelele Moldovei și Turciei - Sputnik Moldova, 1920, 03.01.2023
Abonare
Turcia părăsește Convenția de la Istanbul, un tratat european considerat printre cele mai toxice în ceea ce privește impunerea ideologiei gender și încurajarea activismului LGBT.
CHIȘINĂU, 3 ian -Sputnik, Bogdan Duca. Prezentat oficial de către Consiliul European ca fiind un document menit să combată violența împotriva femeilor, Convenția de la Istanbul este un text ce încearcă impunerea legislația statelor semnatare a unei laxități și permisivități cât mai mari față de activismul gender și LGBT.
Ca atare, încă după semnare, mai multe parlamente (Bulgaria, Ungaria, Republica Cehă, Slovacia, Letonia şi Lituania) au refuzat să ratifice acest document. Turcia a anunțat din primăvara anului 2021 retragerea din Convenția de la Istanbul, iar cea mai înaltă instanță administrativă a Turciei, Danistay, după ce a fost sesizată de opoziţie, a decis că retragerea din Convenție este legală și conformă cu dreptul turc, validând astfel retragerea oficială a Turciei din acord.
''Nimeni nu are dreptul să ne impună în ce clase de gen ne împărţim oamenii şi cum să determinăm relaţiile între ei'', a atenţionat preşedintele Erdogan.
Guvernul de la Ankara a argumentat la rândul său că această convenţie ''a fost sechestrată de un grup care încearcă să normalizeze homosexualitatea'', referindu-se la activiştii care invocă acest tratat pentru a cere mai multe măsuri de protejare a comunităţii LGBT.
Atât în UE cât şi în SUA organizaţii pentru drepturile omului au condamnat decizia Turciei de a se retrage din Convenţia de Istanbul.
România și Republica Moldova au semnat și ratificat Convenția de la Istanbul, în ciuda protestelor societății civile și a Bisericii Ortodoxe române.
Майя Санду на онлайн-встрече с представителями винодельческой отрасли Молдовы - Sputnik Moldova, 1920, 20.10.2021
Societate
Maia Sandu a promulgat ratificarea controversatei Convenții de la Istanbul
Fluxul de știri
0