Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

Economist: o criză uriaşă este inevitabilă

© Sputnik / Vitaly Timkiv / Accesați arhiva multimediaIndustrie
Industrie - Sputnik Moldova, 1920, 03.01.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Analistul economic Farouk Mezghich susține că o criză economică la nivel mondial este inevitabilă.
CHIȘINĂU, 3 ian – Sputnik, Daniela Porovăț. Analistul economic, Farouk Mezghich susține că lumea este în pragul unei crize similare cu cea care a debutat în 1929, doar că de data aceasta situația ar putea fi mult mai gravă.
El spune că există multe asemănări între ceea ce s-a întâmplat acum aproape un secol și situația economică din prezent. În perioada 1929-1932 piața bursieră a pierdut 80% din valoare, iar acțiunile multor companii s-au prăbușit. Banca Federală a intervenit, la fel ca și acum, pentru a limita efectele crizei, dar nu a făcut decât să o prelungească, iar aceasta s-a extins din SUA la nivel mondial.
Între situația de atunci și cea de acum există trei asemănări importante. În 1929 piaţa bursieră era supraevaluată, deoarece se puteau lua foarte ușor împrumuturi care erau folosite pentru a cumpăra acțiuni. Valoarea acestora creștea astfel artificial. La fel se întâmplă și acum, doar că în prezent situația este mult mai greu de gestionat. În 1929 exista o singură piaţă financiară care era mai puţin reglementată decât cea din 2022. Însă acum piața monedelor cripto, care este una extrem de volatilă, nu este absolut deloc reglementată, iar analistul spune că s-ar putea prăbuși.
Atunci, ca și acum au existat mai multe manipulări ale pieței pentru a crește rapid valoarea de pe bursă a marilor companii. Acest lucru aduce un profit rapid anumitor investitori, însă crează mari incertitudini pe piețele de capital.
O altă asemănarease referă la măsurile luate pentru a limita inflația. Băncile au mărit dobânzile, iar piața a fost inundată cu bani pentru a întârzia criza.
Există însă și o deosebire importantă față de situația din 1929. Restricțiile din timpul pandemiei de coronavirus i-au făcut pe oameni să economisească bani. În timpul crizei de acum aproape 100 de ani bunurile s-au ieftinit, dar oameni nu au avut cu ce să le cumpere. Acum situația este inversă. Prețurile au explodat, dar sunt multe persoane care au reușit să bună bani deoparte.
Analistul economic, Farouk Mezghich susține că, în prezent, cel mai sigur este să investim în aur și argint, deoarece acestea nu își vor pierde valoarea, chiar dacă lumea va fi afectată de o criză economică.
Stație de alimentare - Sputnik Moldova, 1920, 03.01.2023
Economie
Surprize neplăcute la început de an: în Moldova se scumpesc semnificativ carburanții
Fluxul de știri
0