Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Simbolul culinar al Revelionului - salata Olivier: Cele mai gustoase și originale rețete

© Sputnik / Alexey Kudenko / Accesați arhiva multimediaOlivie
Olivie - Sputnik Moldova, 1920, 30.12.2022
Abonare
Sărbătorile de iarnă nu pot fi celebrate fără renumită și mult iubita salată Olivier. Sputnik Moldova v-a pregătit o serie de variante ale îndrăgitului element gastronomic.
Simbolul culinar al Revelionului, salata Olivier este o parte indispensabilă a oricărei mese de sărbătoare.
Orice gospodină are o rețetă a acestei salate. Unii cred că aceasta trebuie pregătită neapărat cu salam, alții insistă asupra fileului de pui. Cu toate acestea, versiunea contemporană se deosebește de cea din secolul XIX.

Salata Olivier — salată rusească, inventată de un francez

Salata Olivier este foarte populară în Rusia, precum și în fostele republici sovietice, care nu poate lipsi de pe nicio masă de sărbătoare, mai ales de Revelion. Salata își trage denumirea de la bucătarul de origine franceză Lucien Olivier, care deținea restaurantul de bucate franceze "Hermitage" la Moscova în anii 60 ai secolului XIX. În Occident, salata este cunoscută și drept "salată rusească". Cea mai veche menționare scrisă a unei rețete a salatei "Olivier" datează din 1894, în revista "Nasha Pisha".
Din păcate, rețeta originală a salatei a fost ținută mereu în secret de autorul său, care a preferat să ia această informație cu sine în mormânt. Cu toate acestea, în anul 1904, unii culinari au reușit să restabilească versiunea apropiată de original a salatei, aflând ce ingredient a folosit autorul. Odată ce pentru oamenii sovietici ingredientele rețetei originale reprezentau un lux, în URSS au fost inventate alte versiuni ale salatei, în care ingredientele scumpe sau rare au fost substituite cu produsele accesibile oricărui cetățean sovietic. Anume această versiune "economică" a rămas în memoria cetățenilor din republicile ex-sovietice.

Sputnik Moldova a pregătit o serie de variante ale salatei de Revelion.

1. Olivier pentru aristocrați

Cei care vor să simtă atmosfera secolului XIX și să se simtă aristocrat, ar putea folosi rețeta lui Lucien Olivier.
Ingrediente: 2 ierunci fierte, 1 limbă de vițel fiartă, 100 grame de caviar, 25 de raci fierți. 200 g de salată proaspătă, 10-15 castraveți murați, sos Kabul, 100 g de capere, 5 ouă fierte, 2 castraveți proaspeți. Toate ingredientele se taie cubulețe și se amestecă. Se adaugă un sos special, rețeta căruia o cunoștea doar Lucien Olivier.
În această salată nu se adaugă cartofi, pentru că acest produs era considerat în Franța o mâncare a săracilor.

2. Olivier anticriză

E o versiune mai cunoscută a salatei de Revelion. În această rețetă ieruncile și racii sunt înlocuite cu ingrediente mai simple: cartoful, parizerul și mazăre verde.
Ingrediente: cartofi fierți — 4-5 buc, salam fier sau fileu de pui — 300 g, castraveți murați — 3-4 buc, morcov fiert — 1 buc, mazăre verde conservată — 1 borcan, ouă fierte — 4 buc, maioneză, verdeață la gust. Cartoful, salamul, castraveții, morcovul, ceapa și ouăle se taie cubulețe, se adaugă mazăre și maioneză.
Unii adaugă în loc de maioneză sos de usturoi, sos de muștar sau smântână. Iar unele gospodine mai adaugă varză proaspătă, altele mere sau ceapă.

3. Olivier vegetarian

În fiecare an crește numărul vegetarienilor. Pentru aceștia există o rețetă aparte a salatei.
Ingrediente: cartofi fierți — 4-5 buc, morcov fiert — 3-4 buc, mazăre proaspătă — 1 borcan, porumb dulce conservat — 1 borcan, castraveți marinați — 2-3 buc, tofu — 50-100 g, piper negru, sare, smântână — 1 pahar, verdeață la gust.
Cartofii, morcovul, castraveții și cașcavalul se taie cubulețe, se adaugă un pahar de smântână. Salata poate varia în funcție de sosul adăugat, după preferințele fiecăruia.

4. Olivier de pește

Pentru amatorii de pește există și o astfel de versiune de salată.
Ingrediente: cartofi fiert — 4 buc, ouă fierte — 5 buc, peștele roșu sărat — 200-300 g, mazăre verde congelată — 200 g, castraveți murați —3-4 buc, maioneză, verdeață. Mazărea se fierbe, se adaugă cartofi, castraveți, ouă și pește tăiați cubulețe. Ulterior, se adaugă mazărea și maioneza.

5. Olivier de post

Revelionul coincide cu postul de Crăciun, iată de ce mulți credincioși nu-și permit să guste din Olivier clasic. Iată de ce există și o versiune de post. E suficient să excludem ouăle și carnea, care pot fi înlocuite cu produse de soia cu proporții mai mari de legume — cartof, mazăre, castraveți.
Pot fi utilizate și alte ingrediente. Spre exemplu: piper și castravete dulce, roșii, țelină, măsline, ciuperci, fasole etc.
În astfel de salată poate fi adăugat ulei de măsline sau maioneză de post. Unii adaugă ananas, pesmeți și chiar laminărie.
Câteva sfaturi:
Sarea se adaugă în salată doar după ce amestecați ingredientele și adăugați sosul. În unele cazuri nici nu e nevoie de sare, din momentul în care multe din ingrediente sunt sărate. Salata trebuie amestecată doar când toate ingredientele sunt adăugate în vas, în caz contrar unele componente și-ar putea schimba forma. În cazul în care în rețetă există ceapă, acesta trebuie opărită cu apă, în caz contrar va influența gustul celorlalte produse.
Fluxul de știri
0