Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

„Nu vor mai putea lupta”. NATO a găsit o verigă slabă critică importantă

© AFP 2024 / TOBIAS SCHWARZBundestag
Bundestag - Sputnik Moldova, 1920, 30.12.2022
Abonare
Se pare că în NATO a găsită cioara albă. Mai multe mass-media occidentale au atacat Bundeswehr-ul cu critici ascuțite.
Germania a fost acuzată de multe păcate: de la asistența insuficientă pentru Ucraina și terminând cu incapacitatea de a lupta. De ce Berlinul devine o povară pentru aliați – aflați în materialul RIA Novosti.

Mașina blindată problemă

În Germania, după cum știți, există o inginerie mecanică foarte puternică - atât civilă, cât și militară. Mașinile și echipamentele militare germane sunt de mulți ani un model de calitate. Cu toate acestea, dezvoltatorii concernului Rheinmetall nu și-au putut duce la bun sfârșit ultima lor creație. Vehiculul de luptă al infanteriei Puma a intrat în serviciu în 2015. Au fost produse aproximativ 350 de unități pentru nevoile armatei.
Această blindată de infanterie a devenit cea mai grea și cea mai scumpă din lume. Pe hârtie, caracteristicile de performanță par impresionante. Greutatea de luptă este de 43 de tone, armura frontală poate rezista unui proiectil de 45 mm, complexul de protecție activă MUSS, tunul automat de 30 mm cu foc rapid, motorul are 1088 cai putere, viteza pe autostradă este de până la 70 de kilometri pe oră. Echipaj - trei persoane, până la șase luptători în compartimentul de desant. Sistemul modern de control al incendiului îmbunătățește precizia focului și îmbunătățește interacțiunea cu alte echipamente ale detașamentului de luptă.
Problemele au ieșit la iveală când mașinile au intrat în serviciu. S-au dovedit a fi foarte capricioase, au necesitat o atenție sporită din partea serviciilor tehnice și au suferit de zeci de „boli ale copilăriei”.
În exercițiile recente, din diverse motive, toate cele 18 vehicule de luptă de infanterie Puma implicate au eșuat. Cele mai frecvente cauze sunt defectele mecanismului de întoarcere a turelei, pușca care intră mereu în „pană” și defecțiunile electronice. În cabina șoferului uneia dintre mașini a izbucnit chiar un incendiu. Drept urmare, Berlinul a decis să abandoneze temporar achizițiile ulterioare.
În ianuarie 2024, aceste 18 vehicule de luptă de infanterie Puma urmau să fie incluse în Forța operativă de înaltă pregătire a NATO (VJTF), principala unitate multinațională a Alianței, concepută pentru răspunsul de urgență la crize. Cu toate acestea, după eșec, comandamentul Bundeswehr a decis să implice vehiculele de luptă ale infanteriei Marder, care au fost puse în funcțiune în 1970.
Este puțin probabil să ca acest lucru să fi fost pe placul Washingtonului și Bruxelles-ului.

Insuficiența de artilerie

O altă problemă o reprezintă stocurile mici de artilerie de tun. Potrivit datelor Ministerului german al Apărării, publicate în The Times, din 121 de obuziere autopropulsate PzH 2000 de calibru 155 mm, două treimi (aproximativ 80 de unități) nu sunt potrivite pentru serviciul militar. În plus, din 14 tunuri autopropulsate transferate Forțelor Armate ale Ucrainei, șase au fost deja trimise în Lituania pentru reparații din cauza lipsei pieselor de schimb. Obuzierele europene pur și simplu nu pot rezista ritmului ostilităților și ies rapid din funcțiune.
Nu există destul combustibili și lubrifianți speciali pentru sezonul rece. Combustibilii și lubrifianții sovietici, care sunt încă suficienți în depozitele ucrainene, nu pot fi înlocuiți. Ținând cont de faptul că adevărate „băi de noroi” sunt acum în Donbas și aprovizionarea frontului este foarte dificilă, artileriştii ucraineni riscă la un moment dat să rămână deloc fără tunuri occidentale.
Există dificultăți în Bundeswehr legate de muniție. Ziarul Die Welt a calculat că armata va avea suficiente obuze pentru maximum câteva zile de lupte intense. Nu va fi posibil să se compenseze rapid: industria de apărare pur și simplu nu este proiectată pentru producția de masă de calibrul 155 mm.
Situația este agravată de deficitul de materii prime. Germania importă scame de bumbac necesare producției de muniții din China, iar la începutul lunii decembrie, din motive necunoscute, RPC a amânat trimiterea următorului lot. Bundeswehr a recunoscut că timpii de livrare pentru acest material s-au triplat în ultimele luni.

Lipsa de avioane și oameni

Publicația Spiegel susține că forțele armate întâmpină dificultăți cu aproape toate tipurile de arme și echipamente. Pregătirea de luptă a Forțelor Terestre este estimată la 41%.
Anterior, comandamentul Forțelor Aeriene l-a informat pe ministrul Apărării că din 77 de elicoptere multifuncționale NH-90, doar 44 sunt relativ funcționale și doar nouă sunt în plină pregătire pentru luptă.
Situația nu este cu mult mai bună cu elicopterul de atac Tiger. Din cele 53 de vehicule achiziționate, 36 sunt în armată, iar 12 sunt pregătite pentru luptă. Mai mult, utilizarea Tigerului ar fi obligatorie în orice operațiune a Bundeswehr în străinătate - la urma urmei, acesta este principalul elicopter de sprijinire a focului.
Dintre cele 93 de bombardiere Tornado, 57 sunt în serviciu, dar în regim de alertă sunt 20. Acesta este un model demult învechit, dar guvernul de coaliție german încă se ceartă cu privire la un succesor. Astfel, SPD se opune achiziționării de avioane americane.
„Tornado” face parte din a treia generație de avioane cu reacție, luat în dotare în 1980. Acest vehicul aerian este purtătorul obișnuit al bombelor nucleare americane desfășurate în Germania.
Eficacitatea luptei este serios afectată și de lipsa personalului calificat, în special în aviație, artilerie și unități cibernetice. Lipsa de specialiști în diverse tipuri și ramuri ale trupelor germane ajunge la 21 de mii de oameni. Și încă nu este clar cum va rezolva ministrul Apărării Christina Lambrecht problemele acumulate. Industria germană este direct dependentă de energia ieftină furnizată de Rusia. Prin impunerea de sancțiuni Moscovei, Berlinul a făcut un deserviciu propriei armate.
Lavrov - Sputnik Moldova, 1920, 29.12.2022
Rusia
Serghei Lavrov: Este greu de spus dacă există politicieni adecvați în Ucraina
Fluxul de știri
0