Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

În 2023 vor fi radiate și declarate inactive mai mult de 97 de mii de gospodării țărănești

© Sputnik / Mihai CarausTractoare parcate
Tractoare parcate  - Sputnik Moldova, 1920, 29.12.2022
Abonare
În 2023 urmează să fie schimbat modul de impozitare a gospodăriilor țărănești.
CHIȘINĂU, 29 dec – Sputnik. În 2023 vor fi radiate și declarate inactive mai mult de 97 de mii de gospodării țărănești. Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a anunțat că din 1 ianuarie 2023 gospodăriile țărănește vor fi înregistrate la Agenția Servicii Publice, le va fi atribuit cod fiscal și vor fi incluse în registrul gospodăriilor țărănești.
Bolea a amintit că la 1 mai 2022 a intrat în vigoare un proiect de lege care a adus în legislație noțiunea de “gospodărie țărănească inactivă”.

"Este o lege specială care își face efectele până pe data de 31 decembrie 2022. În baza acestei legi, din cele 116 mii 232 de gospodării țărănești declarate până în data de 1 mai la Inspectoratul Fiscal din Republica Moldova, vor fi radiate și declarate inactive mai mult de 97 de mii de gospodării țărănești", a spus ministrul.

Bolea spune că vor fi radiate gospodăriile țărănești înregistrate accidental și care nu au desfășurat, de fapt, o astfel de activitate.
“Sunt gospodării țărănești care au fost înregistrate în primării odată cu eliberarea unui cetățean titlului de proprietate pe o bucată de teren. Evident că cel cetățean în viața lui nu făcut activitate economică, comercială și doar acumulau datorii pentru că aveau obligații de plată”, a mai spus Vladimir Bolea.
Ministerul Agriculturii a precizat că după ce va fi finalizat procesului de radiere a gospodăriilor țărănești, în 2023 va fi creat un cadru juridic care urmează să fie pus în practică deja în 2024.
“Vom defini ce înseamnă activitate non profesională în agricultură pe segmentul vegetal, după care vom plafona activitatea gospodăriilor țărănești. Astăzi sunt gospodării țărănești cu rulaj de peste 100 și ceva de milioane de lei și cu peste 2,5 mii de hectare. Lucru care face imposibilă abordarea europeană pentru micul producător și gospodăria țărănească”, susține ministrul.
Marina Tauber - Sputnik Moldova, 1920, 29.12.2022
Politică
Marina Tauber rămâne în continuare sub arest la domiciliu
Fluxul de știri
0