Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Spitalele sunt pline de copii cu viroze: Nemerenco, despre situația din țară

© SputnikSpitalul Clinic de Boli Infecţioase Toma Ciorbă
Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Toma Ciorbă - Sputnik Moldova, 1920, 28.12.2022
Abonare
În Republica Moldova au fost înregistrate în ultimele luni 519 cazuri de gripă și 108 933 de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare.
CHIȘINĂU, 28 dec – Sputnik. Peste 1200 de copii sunt internați în spitalele din țară, iar în jur de 340 se află în spitalele municipale, din cauza infecțiilor respiratorii. Anunțul a fost făcut astăzi de ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, în cadrul unei conferințe de presă.
Șeful de la Sănătate a precizat că cei mai afectați sunt copiii de până la șase ani, tot ei fac și cele mai multe complicații.

„Complicațiile vin foarte rapid după începutul bolii. Nu este o perioadă obișnuită când pacientul are câteva zile de boală și după aceasta se instalează complicațiile. Majoritatea cazurilor, în special la copii, debutează cu febră foarte înaltă care nu se lasă controlată la administrarea medicamentelor care combat febra”, a spus Nemerenco.

Oficialul a menționat că valul de viroze vine după pandemia COVID-19, când toți au purtat măști, au păstrat distanța și au stat mai mult acasă.
”Nu au activat grădinițele, au fost mai multe pauze și în activitatea școlilor și astfel s-a putut evita o incidență majorată în acești doi ani”, a precizat Nemerenco.
Potrivit ministrului, nu va fi introdusă nicio restricție pentru populație în cazul numărului mare de infecții respiratorii din ultima vreme.
„Nu vom introduce restricții. Nici aceste cifre, nici altele care pot fi cu un prag mult mai înalt nu impun restricții. Rămâne la bunul simț al fiecăruia să se protejeze pe sine și pe cei dragi”, a spus ministrul Sănătății.
În context, ministrul a solicitat populației să respecte aceleași reguli ca și în timpul pandemiei de COVID pentru a evita infectarea cu viroze și a precizat că nu vor fi impuse restricții.
Ministrul Sănătății Ala Nemerenco - Sputnik Moldova, 1920, 22.05.2022
Societate
Ala Nemerenco participă la Adunarea Mondială a Sănătății
Fluxul de știri
0