Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Atenție! În Capitală a fost înregistrat un nivel ridicat de poluare a aerului

Poluare - Sputnik Moldova, 1920, 28.12.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Ministerul Mediului anunță că a fost înregistrat un nivel ridicat de poluare a aerului.
CHIȘINĂU, 28 dec – Sputnik. Ministerul Mediului și Agenția de Mediu atenționează asupra nivelului ridicat de poluare a aerului. Astfel, autoritățile anunță că în data de 23 și 24 decembrie în Chișinău s-a înregistrat depășiri ale mediei zilnice cu 2,4 ori pentru poluanții atmosferici.
Potrivit Serviciul Hidrometeorologic de Stat, ministerul Mediului a anunțat că majorarea indicatorilor au fost influențați de condițiile meteo, vânt slab, prezența straturilor de reținere și a aerului cețos. Aceasta depășire semnificativă a fost condiționată atât de condițiile meteorologice, cât și de nivelul ridicat a traficului rutier, fumul și funinginea de la încălzirea locuințelor.
„Conform datelor obținute de la stația de monitorizare a calității aerului, care este instalată în preajma unei intersecții dintre bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt cu strada Mihai Viteazu, pe 24 decembrie curent, a fost înregistrată o maximă de 121,36 mikrogram /m3 pentru particulele în suspensie cu diametrul de 10 mikrometri (PM10 mkm), limita fiind de 50 mikrog/m3, ceea ce indică o depășire de 2,4 ori a standardelor de calitate pentru PM 10”, anunță Ministerul Mediului.
Agenția de Mediu este în alertă privind depășirea poluanților în aer. La moment se identifică soluții pentru a diminua nivelul de poluare a aerului atmosferic. În opinia directorului Agenției de Mediu, dl Gîlcă este necesar implicarea agenților de poliție pentru a fluidiza traficul rutier prin redirecționarea acestuia de pe cele mai aglomerate străzi ale capitalei.
„În cazul condițiilor meteorologice nefavorabile, agenții economici care sunt cei mai mari poluatori, sunt obligați să treacă la un alt regim redus de lucru, pentru a diminua poluarea, mai cu seamă, în orele de vârf. În acest sens, facem apel la CET, fabrica de sticlă, uzinele de ciment, fabricile de producere a materialelor de construcție etc., care trebuie să se supună prescripțiilor Agenției de Mediu și contribuie la reducerea poluării, în special cu PM10, având semnate acorduri de participare la diminuarea poluării aerului atmosferic”, scrie Agenția de Mediu.
Ministerul Mediului atrage atenția reprezentanților mediului de afaceri, societății civilă, populației asupra necesității de conformare la cadrul normativ de mediu și depunerea eforturilor la minimizarea poluării mediului, fie prin modernizarea tehnologică, fie prin automatizarea procesului de producere, fie prin folosirea prin circuit închis a vaporilor și fumului pentru încălzirea spatiilor, fie prin utilizarea tehnologiilor prietenoase mediului de separare și sedimentare a particulelor în suspensie, etc.
Contor electric, electricitate - Sputnik Moldova, 1920, 27.12.2022
Societate
Electricitatea i-ar putea costa pe moldoveni cu 82% mai scump
Fluxul de știri
0