Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Vreme ucigașă în SUA și Canada

© Sputnik / Артур Лебедев / Accesați arhiva multimediaTerasă, zăpadă, viscol, iarna, imagine din arhivă
Terasă, zăpadă, viscol, iarna, imagine din arhivă - Sputnik Moldova, 1920, 27.12.2022
Abonare
Gerul năprasnic și ninsorile abundente au provocat peste 50 de victime în Statele Unite și Canada unde mai multe orașe au fost paralizate din cauza problemelor de transport, dar și a defecțiunilor la rețelele de electricitate.
CHIȘINĂU, 27 dec – Sputnik. Vremea rea face ravagii în Statele Unite și Canada, meteorologii numind această furtună „ciclon bombă”. Specialiștii în meteorologie spun că este cel mai friguros Crăciun pe care l-au trăit până acum. Mai mulți oameni morți au fost găsiți blocați în mașini acoperite de stratul gros de zăpadă, în vreme ce alții au înghețat, pur și simplu pe stradă.
Un astfel de fenomen, un ciclon bombă sau ciclogeneza explozivă este o furtună care se intensifică foarte rapid. Se formează atunci când aerul de la suprafaţa solului se ridică rapid în atmosferă, provocând o scădere bruscă a presiunii. Pe măsură ce aerul se ridică, vântul începe să bată în spirale, luând aspect de uragan.
„Nu toate cicloanele bombă sunt uragane. Dar uneori au caracteristici de uragan, cu vânturi foarte puternice, precipitaţii abundente şi un ochi al furtunii în mijloc foarte bine definit”, a declarat climatologul Daniel Swain, de la Universitatea California pentru NBC News.
Meteorologii spun că în cazul de față au fost situații în care temperaturile au scăzut bruc, cu câte 30 de grade în doar câteva zeci de minute.
Aceasta a fost „cea mai devastatoare furtună din istorie”, a declarat guvernatorului statului New York, Kathy Hochul, pentru CNN.
Din cauza temperaturilor care coboară mult sub limita de 0 grade Celsius și a viscolului foarte puternic, este foarte periculos, pentru oricine, să se deplaseze afară. Frigul poate provoca degerături periculoase chiar în decurs de câteva minute celor prea imprudenți.
Un număr de aproximativ 250 de milioane de americani, din mai multe regiuni ale țării sunt sub cod de vreme severă. Situația cea mai dificilă este în orașul Buffalo, din statul New York. În oraş a nins timp de două zile, iar grosimea stratului de zăpadă depăşeşte acum un metru şi jumătate. Ninsorile abundente și vânturile puternice au ridicat troienele la o înălțime de aproximativ trei metri.
Furtuna a doborât copaci și a provocat distrugeri liniilor de înaltă tensiune, astfel că aproximativ un milion de oameni au rămas fără electricitate chiar în ziua de Crăciun. Pe de altă parte, mii de curse aeriene au fost anulate, așa că mulți mulți au fost obligați să-și petrează sărbătorile departe de cei dragi. Se speră, însă, că temperaturile vor mai crește și vor reveni la normalul pentru această perioadă înainte de Anul Nou.
Oamenii din Buffalo au rămas blocaţi în automobile, iar ambulanțele au avut nevoie, în medie, și câte trei ore pentru a ajunge la urgențe. Drumurile au devenit impracticabile cu vizibilitate zero și autoritățile au făcut eforturi uriașe pentru a face față situației. Sute de trupe ale Gărzii Naționale au fost desfășurate pentru a ajuta la eforturile de salvare din New York. Poliția de stat a fost implicată în peste 500 de cazuri de salvare.
Big Ben - Sputnik Moldova, 1920, 24.12.2022
Internațional
Britanicii cumpără mai puține alimente pe fondul inflației în creștere
Fluxul de știri
0