Primul concert cu public în Sala cu Orgă din Chișinău, dupâ șapte luni de restricții - Sputnik Moldova, 1920, 12.10.2021
Cultură
Sputnik Moldova vă prezintă informații despre evenimentele din domeniul culturii

Moldova, unica țară care serbează oficial Crăciunul pe stil nou și vechi

© Sputnik / Mihai CarausCrăciun
Crăciun - Sputnik Moldova, 1920, 25.12.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Potrivit Legii cu privire la zilele comemorative și zilele de sărbătoare,în Moldova, oficial, se marchează Crăciunul și la 25 decembrie și la 7 ianuarie
CHIȘINĂU, 25 dec – Sputnik. Crăciunul sau Nașterea Domnului, nașterea lui Iisus Hristos, este o sărbătoare creștină celebrată la 25 decembrie în calendarul gregorian sau 7 ianuarie în calendarul iulian în fiecare an.
Crăciunul face parte din cele 12 sărbători domnești ale bisericilor de rit bizantin. În anumite țări, unde creștinii sunt majoritari, Crăciunul e de asemenea sărbătoare legală, iar sărbătoarea se prelungește în ziua următoare, 26 decembrie, a doua zi de Crăciun.
În Moldova, oficial, este marcată această zi și la 25 decembrie și la 7 ianuarie, potrivit Legii cu privire la zilele comemorative și zilele de sărbătoare. Cele mai multe localități care țin această sărbătoare pe stil nou sunt din sudul și nordul republicii.
De la debutul secolului al XX-lea, Crăciunul devine și o sărbătoare laică, celebrată atât de către creștini cât și de către cei necreștini, centrul de greutate al celebrării deplasându-se de la participarea în biserică la rit spre aspectul familial al schimbului de cadouri sau, pentru copii, „darurilor de la Moș Crăciun”.
Obiceiul împodobirii bradului de Crăciun îsi trage originile de la popoarele germanice. Tradiția s-a răspândit în restul Europei și apoi în toata lumea după Primul Război Mondial. Între podoabele bradului bomboanele de pom, globurile și ghirlandele au devenit clasice.
Timp de 40 de zile înainte de sărbători, creștinii respectă Postul Crăciunului, care se încheie în ziua de Crăciun după liturghie. Tăierea porcului în ziua de Ignat este un moment important ce anticipeaza Crăciunul. Pregătirea mâncărurilor capătă dimensiunile unui ritual străvechi: cârnații, chișca, toba, răciturile, sarmalele, caltaboșul și nelipsitul cozonac vor trona pe masa de Crăciun.
Crăciun - Sputnik Moldova, 1920, 25.12.2022
Societate
Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi Crăciunul pe stil nou
Fluxul de știri
0