Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Va fi doar mai rău. Care vor fi consecințele vizitei lui Zelenski în SUA

© AP Photo / Jacquelyn MartinПрезидент Украины Владимир Зеленский вручает законодателям украинский флаг, который держат вице-президент Камала Харрис и спикер Палаты представителей Нэнси Пелоси, с автографами военных из Бахмута, выступая на совместном заседании Конгресса на Капитолийском холме в Вашингтоне
Президент Украины Владимир Зеленский вручает законодателям украинский флаг, который держат вице-президент Камала Харрис и спикер Палаты представителей Нэнси Пелоси, с автографами военных из Бахмута, выступая на совместном заседании Конгресса на Капитолийском холме в Вашингтоне - Sputnik Moldova, 1920, 24.12.2022
Abonare
Potrivit principalelor mass-media americane, președintele Ucrainei nu și-a atins obiectivele la discuțiile din Washington. În același timp, după cum au remarcat unii congresmeni, discursul său în parlament a amintit mai curând de un spectacol
de Mihai Katkov
De ce Zelenski nu a primit toate „cadourile” pentru Anul Nou - în materialul RIA Novosti.

Răpitorii Crăciunului

Vizita în Statele Unite a fost prima călătorie în străinătate a lui Zelenski de la începutul operațiunii speciale rusești. Sarcina lui principală a fost să negocieze noi livrări de arme și muniție. Iată de ce, în Congres, el a vorbit îndelung despre eroismul soldaților ucraineni, despre amenințarea rusă, de care nu te poți ascunde nici peste ocean, și despre rezistența Kievului, care are nevoie de sprijin zilnic din partea comunității mondiale.
Deputații l-au primit pe Zelenski ca pe unul de-al lor. Discursul a fost întrerupt de aplauze de 18 ori. Se părea că tot ceea ce a cerut i se va da. Cu toate acestea, alegerile de la jumătatea mandatului din SUA de la începutul lunii noiembrie au schimbat foarte multe lucruri. Camera inferioară a Parlamentului a revenit Partidului Republican, care nu-și ascunde scepticismul cu privire la finanțarea regimului de la Kiev.
Potrivit The Washington Post, după discursul lui Zelensky, șeful republicanilor din Camera Reprezentanților, Kevin McCarthy, a spus că sprijină Ucraina, dar dorește să verifice cum este folosit ajutorul american.
Congresmenii Lauren Bobert din Colorado și Matt Gaetz din Florida nu l-au aplaudat deloc pe distinsul oaspete. Deputatul Chip Roy din Texas a numit ceea ce a văzut drept „teatru politic” pus în scenă de către conducerea congresului care iese. Doar 86 din cei 213 congresmeni republicani au venit să-l asculte pe Zelenski, notează publicația Hill.
Работа РСЗО на Запорожском направлении - Sputnik Moldova, 1920, 23.12.2022
Editoriale
Impactul operațiunii militare speciale asupra forțelor armate ale Rusiei
Potrivit Bloomberg, pe 22 decembrie, Partidul Democrat a vrut să voteze rapid un pachet de ajutor de 45 de miliarde de dolari pentru Kiev, dar a reușit să facă acest lucru doar la a doua încercare. Pentru prima dată, republicanii au blocat inițiativa. Senatorul democrat Chris Koons a subliniat că unii dintre membrii partidului său sunt, de asemenea, împotrivă.
Joe Biden l-a asigurat pe Zelenski că Washington intenționează să sprijine Kievul atât timp cât este nevoie. Chiar dacă republicanii se vor încăpățâna, armata ucraineană poate fi aprovizionată prin Lend-Lease. Se presupune că, la fel ca în al Doilea Război Mondial, cei care primesc ajutor vor plăti doar pentru ceea ce va supraviețui după încheierea ostilităților.

Tancuri pentru pace

Totuși, nici la nivelul președinților nu totul a mers bine. În cadrul unei întâlniri private, Zelenski nu a ezitat să-l insulte pe liderul Rusiei, Vladimir Putin. Americanul era mai rezervat. Washington Post explică acest lucru spunând că Biden nu dorește o ciocnire directă cu Moscova. Din același motiv, a refuzat să transfere tancurile M1 Abrams în Ucraina. Potrivit lui Biden, acest lucru ar putea distruge unitatea NATO, deoarece puțini oameni de acolo tind să lupte împotriva Rusiei.
Înainte de asta, Pentagonul a subliniat că Kievul avea deja suficiente vehicule militare, iar modelele americane erau prea sofisticate. Este de remarcat faptul că mai devreme Germania și-a anunțat refuzul de a furniza „Abrams” înainte ca americanii să o facă.
Politico scrie că Zelenski este dezamăgit. „Ne-am dorit să obținem mai multe sisteme ”Patriot„ (și nu o singură divizie, așa cum s-a promis – n.n.)”, a spus el, înconjurat de oficiali și jurnaliști americani. Și a adăugat: „Îmi pare rău”.
Potrivit presei, Biden a folosit întâlnirea cu Zelenski pentru a avea o conversație serioasă despre ostilitățile în curs. Președintele SUA a încercat să-și explice prudența, iar omologul său a precizat că Kievul se bazează doar pe Washington.
Vladimir Putin și Ebrahim Raisi - Sputnik Moldova, 1920, 22.12.2022
Editoriale
Rusia și Iranul anulează Europa
În același timp, au încercat să cadă de acord asupra unei abordări comune a viitoarelor negocieri cu Moscova, dar a fost mai degrabă o discuție academică, scrie The Washington Post. În public, șeful Ucrainei a repetat doar că toate teritoriile „trebuie eliberate”.

Din culise

Experții intervievați de RIA Novosti consideră că Biden avea nevoie de această întâlnire mai degrabă decât de Zelenski. Kievul rămâne o marionetă americană și toate încercările de a obține independența sunt sortite eșecului.
"Americanii l-au umflat pe Zelenski ca acesta să ajungă un lider de talie mondială și au căzut în capcanele întinse chiar de ei. Președintele Ucrainei și-a imaginat că poate determina politica americană. Biden l-a chemat la biroul său și i-a reamintit: doar Casa Albă poate decide cum se derulează evenimentele. Ucraina are doar un vot consultativ. În același timp, Zelenski este ținut în lesă lungă”, spune Vladimir Vasiliev, cercetător șef la Institutul pentru SUA și Canada al Academiei Ruse de Științe.
Denis Denisov, șeful Institutului pentru Inițiative de Menținere a Păcii și Studii de Conflict, subliniază că americanii dau Kievului exact atâtea arme câte au nevoie pentru a menține conflictul la nivelul de care au nevoie.
"Situația de pe front este analizată nu în Statul Major al Ucrainei, ci la Pentagon, iar acolo se iau decizii privind livrările de război. Interesele Kievului în acest caz sunt secundare", notează el.
Dacă președintele Ucrainei ar fi scăpat de sub control, nu i-ar fi primit o primire atât de magnifică, sunt siguri experții. O altă confirmare a acestui fapt este absența declarațiilor despre o înțelegere pașnică și diplomatică. În ceea ce privește speranțele neîmplinite ale lui Zelenski, experții subliniază lipsa de dorință a aproximativ jumătate dintre americani de a lua parte direct la ostilități.
Zelenski - Biden - Sputnik Moldova, 1920, 21.12.2022
Editoriale
„Cadou de Crăciun”: Zelenski a ajuns cu raport în metropolă
Fluxul de știri
0