Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Rusia prezintă condițiile pentru iniţierea discuțiilor despre garanțiile de securitate

© AFP 2023 / ALEXANDER NEMENOVСветофор загорается перед штаб-квартирой МИД России в Москве
Светофор загорается перед штаб-квартирой МИД России в Москве - Sputnik Moldova, 1920, 24.12.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
SUA trebuie să îndeplinească anumite criterii astfel încât să existe condiţiile pentru astfel de negocieri, a spus un oficial de rang înalt al Ministerului rus de Externe.
CHIȘINĂU, 24 dec – Sputnik. SUA trebuie să înceteze să înarmeze Kievul și să recunoască realitatea de pe teren din Ucraina pentru ca orice fel de discuții privind garanțiile de securitate între Moscova și Washington să înceapă, a declarat Alexander Darchiev, care conduce departamentul legat de America de Nord din Ministerul rus de Externe.
„Până când nu vor înceta pompările cu arme și bani în regimul lui Zelenski, până când trupele/mercenarii/instructorii SUA și NATO nu sunt retraşi [din Ucraina], iar realitățile definite de noi [Rusia] pe teren nu sunt recunoscute, este prematur să începem orice negocieri semnificative privind garanțiile de securitate în legătură cu Ucraina și regiunea euro-atlantică”, a subliniat Darchiev, într-un interviu acordat presei ruse, citat de RT.
„Mingea este acum pe terenul american”, a subliniat acesta. Washingtonul a fost principalul susținător al Ucrainei în timpul conflictului cu Rusia, oferind Kievului ajutor militar și financiar în valoare de miliarde de dolari, precum și informații. Rusia a spus că este purtat, de fapt, un „război proxy”, dus de către SUA și NATO împotriva sa în țara vecină.
În timpul vizitei recente a președintelui ucrainean Vladimir Zelenski în SUA, omologul său american Joe Biden l-a asigurat că „vom rămâne alături de tine cât timp va fi nevoie”. Potrivit lui Biden, este crucial ca Washingtonul și Kievul „să rămână împreună în 2023”.
Darchiev a amintit că, la sfârșitul anului 2021, cu puțin timp înainte de izbucnirea conflictului din Urcaina, Moscova a făcut „o încercare cinstită de a negocia, prezentând două proiecte de documente cu valoare obligatorie din punct de vedere juridic” privind garanțiile de securitate în relaţia cu SUA și NATO. Dar drept răspuns din partea Occidentului a fost „un nu răsunător și arogant”, a spus oficialul.
Valute - Sputnik Moldova, 1920, 23.12.2022
Societate
Începând cu 1 ianuarie moldovenii vor plăti taxe consulare mai mici
În decembrie anul trecut, Rusia a prezentat Washingtonului și NATO o listă de cerințe privind securitatea, cerând Occidentului să impună interdicția ca Ucraina să devină membră a blocului militar condus de SUA, insistând, în același timp, ca NATO să se retragă la granițele pe care le avea în 1997, înainte de a începe să se extindă spre est.
La începutul acestei luni, președintele francez Emmanuel Macron a spus că Occidentul va trebui să abordeze chestiunile referitoare la „teama Moscovei că NATO va ajunge la porţile sale și la desfășurarea de arme care ar putea amenința Rusia”. De asemenea, SUA și aliații lor trebuie să decidă „cum să acorde garanții Rusiei în ziua în care aceasta se va întoarce la masa negocierilor”, a mai subliniat preşedintele francez.
Comentariul a fost întâmpinat cu critici dure, nu numai din partea Kievului, ci și din partea colegilor săi din UE și NATO, inclusiv Polonia, Slovacia și statele baltice. Cu toate acestea, Macron și-a întărit ideea săptămâna aceasta. Potrivit acestuia, criza din Ucraina va fi inevitabil rezolvată la masa negocierilor, iar Occidentul și NATO, în special, vor trebui să vină cu garanții de securitate nu numai pentru Kiev, ci și pentru Moscova.
Fluxul de știri
0