Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Belgia deblochează unele active rusești

© Fotolia / ArtjazzUE
UE - Sputnik Moldova, 1920, 24.12.2022
Abonare
Ministerul belgian de Finanțe a autorizat joi deblocarea „anumitor fonduri și resurse economice înghețate” care aparțin investitorilor ruși.
CHIȘINĂU, 24 dec – Sputnik. Ministerul belgian de Finanțe a autorizat joi deblocarea „anumitor fonduri și resurse economice înghețate” care aparțin investitorilor ruși, prin acordarea unei licențe generale Depozitarului Național de Decontări (NSD) al Rusiei. Activele respective au fost blocate din cauza sancțiunilor UE împotriva NSD, la începutul acestui an.
Potrivit unei declarații de pe site-ul ministerului, sistemul de decontare și compensare al Belgiei Euroclear urmează să elibereze fondurile către NSD, dar numai dacă acestea aparțin unor persoane fizice ruse care nu sunt supuse sancțiunilor UE, potrivit RT.
Euroclear are termenul până pe 7 ianuarie să cedeze aceste active.
Potrivit companiei, la sfârșitul lunii septembrie, sistemul deținea aproximativ 119,9 miliarde de euro reprezentând plăți blocate destinate investitorilor ruși.
La începutul acestei săptămâni, NSD a primit o licență similară de la Ministerul de Finanțe din Luxemburg. Țara găzduiește un alt depozit internațional important, Clearstream.
Big Ben - Sputnik Moldova, 1920, 24.12.2022
Internațional
Britanicii cumpără mai puține alimente pe fondul inflației în creștere
Euroclear și Clearstream au încetat tranzacțiile cu conturile NSD pe 28 februarie și, pe 3 iunie, au blocat conturile NSD, în urma includerii acestuia pe lista de sancțiuni ale UE referitoare la Ucraina.
În septembrie, depozitarul rus a solicitat licențe generale de la ministerele de Finanțe din Belgia și Luxemburg, încercând să deblocheze activele.
Potrivit clarificării Comisiei Europene din 6 octombrie, în ciuda sancțiunilor, statele membre individuale ale UE și-au păstrat dreptul de a autoriza tranzacțiile necesare pentru încheierea de contracte și acorduri cu investitorii ruși care datează dinaintea adăugării NSD pe lista de sancțiuni.
Prim-vicepreședintele Băncii Centrale ruse, Vladimir Chistiukhin, a declarat în această săptămână că NSD „analizează acum ce anume permite această [licență]... ce titluri pot fi retrase către alţi depozitari și, astfel, să le permită investitorilor ruși să aibă din nou dreptul de a folosi aceste active.”
Fluxul de știri
0