Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Vin banii pentru podul de la Ungheni

© Sputnik / Ruslan Krivobok / Accesați arhiva multimediaPod, lucrări de întreținere, imagine simbolică
Pod, lucrări de întreținere, imagine simbolică - Sputnik Moldova, 1920, 22.12.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Podul de la Ungheni are o finanțare de 16,5 milioane de euro. La rândul lor, capetele sectorului montan Tg Mureş – Tg Neamţ, 52 de kilometri, vor costa 6,1 miliarde lei şi vor fi realizate prin PNRR.
CHIȘINĂU, 22 dec – Sputnik. Vin banii pentru podul de la Ungheni. Vorbim despre o finanțare de aproape 16,5 milioane de euro, prin intermediul unui program comunitar: Mecanismul pentru Interconectarea Europei.
Informația a fost făcută publică de secretarul de stat din Ministerul Transporturilor (MT), Irinel Ionel Scrioşteanu.
Ziarul de Iași susține că, într-o adresă a Ministerului Transporturilor, este invocat şi un calendar precis pentru următoarele etape.
Astfel, guvernul României va aproba proiectul în ianuarie 2023, iar, în februarie, va fi lansată licitaţia de proiectare şi execuţie.
Unul dintre rolurile importante ale podului va fi să interconecteze infrastructurile rutiere din România şi Republica Moldova, prin autostrada A8 şi, respectiv, drumul naţional Ungheni – Chişinău, scrie ziaruldeiasi.ro. Investiţia prevede, în principal, construirea unui pod nou de 261 metri lungime şi cu o lăţime 24 metri (în două etape). Lungimea totală a traseului va fi de 1 km, în condiţiile în care podul va fi punct de frontieră şi va fi dotat cu parcări pentru autovehicule mari, autoturisme şi spatii închise destinate verificării amănunţite a autoturismelor şi tirurilor.
Scrioșteanu spune că podul Ungheni reprezintă o necesitate atât pentru România, cât şi pentru Moldova, al cărui scop constă în sprijinirea relaţiilor economice, sociale, dar şi frăţeşti dintre cele două părţi.
”Va ajuta la îmbunătăţirea competitivităţii economice a României prin dezvoltarea infrastructurii de transport, deservind traficului de tranzit internaţional de mărfuri şi persoane”, a declarat secretarul de stat din cadrul MT.
Toate documentaţiile tehnice aferente investiţiei sunt finalizate, iar acordul de mediu a fost emis în luna noiembrie.
Valoarea totală a proiectului se ridică la 40 milioane euro, în condiţiile în care guvernele din România şi Republica Moldova vor asigura finanţarea lucrărilor conexe. Construirea podului de la Ungheni obligă autorităţile române să avanseze şi cu proiectul autostrăzii A8, atât timp cât, oficial, podul face parte din investiţia globală a A8.
Rîul Nistru - Sputnik Moldova, 1920, 23.02.2022
Politică
Podul rutier transfrontalier peste râul Nistru: Ce a decis Guvernul
Fluxul de știri
0