Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ciurea, despre suspendarea canalelor TV: opoziția trebuie să se unească

© Sputnik / Rodion ProcaCorneliu Ciurea
Corneliu Ciurea - Sputnik Moldova, 1920, 18.12.2022
Abonare
Politologul Corneliu Ciurea a comentat decizia Comisiei pentru Situații de Urgență de a suspenda licențele de difuzare pentru șase posturi TV din Moldova.
În spatele deciziei Comisiei pentru Situații de Urgență se află dorința de a prelua puterea și de a elimina opoziția, este de părere politologul Corneliu Ciurea. Declarația a fost făcută pentru Sputnik Moldova, în contextul deciziei scandaloase de vineri a CSE de a suspenda licențele de emisie a șase posturi TV de limba rusă.
„Decizia a fost luată nu de parlament, nu de guvern, ci de o comisie foarte dubioasă care a fost creată pentru a rezolva problemele energetice. Această comisie de situații de urgență abuzează evident: ia decizii de natură politică și, în principiu, elimină opoziţia, interzice protestele. Opoziţia spune de mult că această comisie ar fi trebuit să-şi înceteze activitatea, dar este menținută pentru a lovi în opoziție”, a spus politologul.
Corneliu Ciurea a calificat situația actuală drept „neplăcută” și s-a exprimat în favoarea unirii forțelor de opoziție.
„Este foarte trist, neplăcut, dar opoziția trebuie să se unească în aceste condiții și nu trebuie să renunțe”, a spus Ciurea.
Vineri, 16 decembrie, Comisia pentru Situații de Urgență a decis suspendarea licențelor de eisie a șase posturi TV în limba rusă din Moldova.
Potrivit deciziei CSE, pe durata stării de urgență în Moldova, licența de difuzare a posturilor Primul în Moldova, RTR Moldova, NTV Moldova, Accent TV, TV6, Orhei TV este suspendată.
CSE a motivat decizia prin necesitatea „protejării spațiului informațional național și prevenirii riscului dezinformării și încercărilor de manipulare a opiniei publice”.
Decizia intră în vigoare luni, 19 decembrie. Anterior, înainte de interzicerea programelor de știri și analitice, posturile TV Primul în Moldova, RTR-Moldova și NTV Moldova difuzau programele posturilor rusești Pervîi, RTR și NTV.
Toate canalele TV interzise erau în opoziție față de actualul guvern.
Decizia CSE a provocat o furtună de indignare în rândul politicienilor și jurnaliștilor. Partidul Parlamentar al Socialiștilor (PSRM) a anunțat că va contesta în instanță decizia.
Protest anti PAS organizat de PSRM la Ungheni - Sputnik Moldova, 1920, 18.12.2022
Politică
Protest antiguvernamental la Ungheni, organizat de PSRM
Fluxul de știri
0