Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Ce vrea Austria în schimbul aderării României la Schengen

© AFP 2024 / HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX SWEDENControl pașapoarte
Control pașapoarte - Sputnik Moldova, 1920, 18.12.2022
Abonare
”Nimic nu va mai sta în calea extinderii spaţiului Schengen”, spune ministrul austriac de Externe. Condiția este să se ia măsuri, astfel încât în următoarele luni, Austria să constate o scădere a solicitanților de azil.
CHIȘINĂU, 18 dec – Sputnik. România mai are șanse să adere la Spațiul Schengen. O spune ministrul de externe al Austriei, Alexander Schallenberg, care dă asigurări că "nimic nu va mai sta în calea extinderii spaţiului Schengen".
Condiția este să se ia măsuri, în așa fel încât, în următoarele luni, ţara sa să constate o scădere a numărului solicitanţilor de azil.
Potrivit ministrului austriac, veto-ul pe care Viena l-a spus aderării României şi Bulgariei la Schengen a fost unul "de moment" şi nu este "pentru totdeauna”.
”Sunt încrezător că vom reuşi să luăm cu adevărat măsuri aici, în următoarele câteva luni, astfel încât cifrele să scadă. Apoi, nimic nu va mai sta în calea extinderii spaţiului Schengen. La urma urmei, nu am spus că nu ne putem înţelege pe acest subiect niciodată, ci doar în acest moment”, a spus Alexander Schallenberg într-un interviu pentru agenţia austriacă de presă APA, potrivit economica.net.
Referitor la solicitările ministrului pentru Europa, Karoline Edtstadler (ÖVP), şi ale cancelarului Nehammer de a ridica garduri la frontierele externe ale UE, Schallenberg susţine că „ar exista o bază legală şi ar exista mijloace financiare pentru a face acest lucru”.
Fluxul de știri
0