Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Deputat, despre lege Magnițki: Este o „lege a bâtei”

© Sputnik / Osmatescoimagine simbol
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 16.12.2022
Abonare
Ilan Șor susține că așa-zisa lege Magnițki a Guvernului Gavrilița este o „lege a bâtei”.
CHIȘINĂU, 16 dec – Sputnik. Așa-zisa „lege Magnițki”, pe care a elaborat-o Guvernul Gavrilița și care a scandalizat juriștii din țară, este o absurditate și nu are analogie în lumea civilizată. De această părere este președintele Partidului „ȘOR”, Ilan Șor.
Potrivit politicianului, nicio țară normală nu aplică sancțiuni în raport cu propriii cetățeni.
„Eu i-aș adresa actualului regim, care se raportează la SUA - fără îndoială, un stat democratic, următoarea întrebare: În SUA este posibil să aplici sancțiuni în raport cu propriii cetățeni? Desigur că nu! Nu astfel de sancțiuni. Nu poate o țară normală să aplice sancțiuni în raport cu propriii cetățeni. Aș numi această lege nu „legea Magnițki”, ci „legea bâtei”, deoarece, prin această lege, regimul obține absolut toate pârghiile pentru lupta împotriva tuturor celor incomozi – fie că e vorba de opoziție, jurnalist, specialist etc.”, a explicat Ilan Șor.
Amintim că Republica Moldova ar putea avea o Lege Magnițki. Anunțul a fost făcut de către Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, în cadrul unei conferințe susținută pe 9 decembrie.
Ministrul a precizat că noul document va clarifica care persoane pot fi subiectul sancțiunilor transpuse în Moldova. Proiectul va viza în special persoanele din lista de sancțiuni anunțată de SUA și pe cei ce au avut sau au legături directe sau indirecte cu aceștia.
La fel, noua normă legislativă ar urma să prevadă și necesitatea înghețării activelor, dar și a bunurilor deținute de persoanele vizate. De asemenea, persoanele ce vor deveni subiecți ai noii legi nu vor putea face tranzacții bancare și nici nu vor putea dona sau vinde bunurile deținute. Iar bunurile acestora vor fi gestionate de persoane desemnate de stat.
Sergiu Litvinenco - Sputnik Moldova, 1920, 09.12.2022
Politică
Republica Moldova ar putea avea o Lege Magnițki, anunță ministrul Justiției
Legea Magnițki (Magnitsky Act) a fost adoptată în șase țări. Primele care au adoptat această lege au fost SUA – în 2012, fiind îndreptată iniţial împotriva funcţionarilor din Federaţia Rusă, care direct sau indirect au contribuit la moartea lui Serghei Magniţki sau au acoperit schemele de corupţie pe care acesta le-a deconspirat.
În 2016, Congresul SUA a extins „legea Magnițki”, făcând-o globală, fiind aplicată nu numai împotriva cetățenilor Rusiei implicați în fraudele bancare și încălcarea drepturilor omului, ci și cetățenilor din alte țări. Ulterior, au fost aprobate legi asemănătoare în Estonia – în 2016, în Canada și Lituania – în 2017, precum și în Letonia – în 2018.
În Marea Britanie a fost adoptată în 2017. Principalul mecanism al Global Magnitsky Act constă în interzicerea emiterii vizelor de intrare pentru cetățenii implicați în fraudele bancare și încălcarea drepturilor omului. Interdicția poate fi limitată la cinci ani sau mai mult. A doua măsură prevede că pe teritoriul țărilor care aprobă legea Magniţki sunt permise blocarea activelor, bunurilor, conturile bancare ale persoanelor străine implicate în derapajele menționate.
Fluxul de știri
0