Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

„Măsuri radicale”. SUA întreprind un pas disperat de dragul Ucrainei

© Sputnik / Игорь Зарембо / Accesați arhiva multimediaSistemul antiaerian american „Patriot” amplasat în Polonia, arhiva foto
Sistemul antiaerian american „Patriot” amplasat în Polonia, arhiva foto - Sputnik Moldova, 1920, 15.12.2022
Abonare
Încă în noiembrie, Pentagonul a declarat că nu intenționează să-i trimită Kievului sistemul Patriot. Acum însă departamentul militar american s-a exprimat mai puțin clar: „Deocamdată nu avem nimic de anunțat”.
Editorial de David Narmania
Postul de televiziune CNN a comunicat, cu referire la surse, că autoritățile americane vor să livreze Ucrainei rachete antiaeriene ale sistemului Patriot. Anterior, Casa Albă nu se hotăra să facă acest lucru. Este oare în stare o astfel de armă să schimbe echilibrul de putere pe câmpul de luptă – citiți în materialul RIA Novosti.

Să fie închis cerul

Încă în noiembrie, Pentagonul a declarat că nu intenționează să-i trimită Kievului sistemul Patriot. Acum însă departamentul militar american s-a exprimat mai puțin clar: „Deocamdată nu avem nimic de anunțat”.
După cum menționează postul TV, decizia trebuie aprobată de ministrul Apărării, Lloyd Austin, și de președintele Joe Biden.
Despre furnizarea sistemelor de apărare aeriană a comunicat și Franța. Ministrul de Externe, Catherine Colonna nu a precizat despre ce anume este vorba. Însă la sfârșitul lunii noiembrie a devenit deja cunoscut faptul că Forțele Armate ale Ucrainei au primit de la Paris două sisteme de rachete antiaeriene Crotale.
În timpul recentei vizite la Washington, Emmanuel Macron i-a promis lui Biden că va continua să sprijine Ucraina.

„O plăcere scumpă”

Portalul militar britanic Jane's susține că este vorba despre o singură baterie Patriot PAC-3 cu patru lansatoare, fiecare dintre ele cu opt rachete. De regulă, sunt atașate postul de comandă, stația radar și mașini de încărcare.
PAC-3 este o modificare dintre cele mai moderne, dar a intrat în dotare încă în 2001. Probabilitatea de a lovi un avion dintr-o singură tragere este foarte mare - 80-90 la sută, cu rachetă tactică - 60-80. Ținta se poate deplasa cu viteze de până la 1600 de metri pe secundă la o altitudine de până la 15 kilometri și o distanță de până la 20 de kilometri.
„În felul acesta, Occidentul încearcă să protejeze sistemul energetic al Ucrainei, care suportă pierderi semnificative în urma atacurilor regulate ale Rusiei”, este de părere membrul corespondent al Academiei de Științe Militare a Rusiei Vladimir Kozin.
Și amintește: după incidentul din Voievodatul Ljubljana, a fost înarmată cu ”Patrioți” Polonia.
Evident, consolidarea este apreciabilă. Dar există probleme. Principala este costul. Chiar și o baterie a mai vechiului PAC-2 costă un miliard de dolari, iar fiecare rachetă costă un milion.
Încă în 2017, acest lucru era discutat aprins în presa americană. La congresul Asociației Armatei SUA, generalul David Perkins a povestit despre experiența utilizării instalațiilor de către „unul dintre aliații apropiați”.
„Ei au doborât un quadrocopter, care pe ”Amazon” este vândut cu 200 de dolari. Drona, evident, nu a avut șanse împotriva ”Patriotului” și a rachetei sale de trei milioane. <…> Dar eu nu sunt sigur că acest lucru este rezonabil din punct de vedere economic”, s-a revoltat ofițerul.

Dificultăți suplimentare

Generalul în retragere Mark Hertling subliniază că Patriotul necesită o pregătire foarte îndelungată a personalului.
"Dacă nu a existat o instruire secretă îndelungată, atunci SAM-urile totuna nu vor apărea pe câmpul de luptă. Pentru aceasta este nevoie de luni de zile", a scris el pe Twitter.
De asemenea, el a spulberat informațiile vehiculate de presă cum că pentru dirijarea complexului ar fi nevoie de o echipă formată din „doar trei persoane”.
„Trei trebuie să stea doar la panourile de comandă”, - a precizat militarul. – Iar pentru ca totul să funcționeze, este nevoie de zeci de combatanți bine pregătiți ai apărării aeriene”.

Consecințe pentru front

Experții menționează: sistemele americane sunt în stare să protejeze anumite obiective în Ucraina. Însă închiderea completă a cerului – ceea ce vrea Kievul - nu va fi posibilă.
„Pornind de la numărul de complexe despre care vorbim, se poate afirma că acesta este mai degrabă un pas politic, menit să demonstreze determinarea Occidentului”, explică membrul corespondent al Academiei Ruse de Științe ale Naturii și expert în geopolitică Constantin Sokolov.
Mai mult decât atât, în ceea ce privește parametrii tehnici, sistemele americane de apărare aeriană sunt foarte apropiate de S-300. „Iar trupele noastre știu cum să contracareze astfel de sisteme”, adaugă el.
Dar subtilitățile și diferențele urmează să fie aflate în practică. Precedente există: apărarea aeriană rusă a reușit să se adapteze chiar și la lăudatele HIMARS, pe care Kievul le numește „arme ale victoriei”.
Klaus Werner Iohannis și Jens Stoltenberg - Sputnik Moldova, 1920, 15.12.2022
Internațional
Un analist face cronica slugărniciei mai-marilor României
Fluxul de știri
0